Karácsony egyszerre szól a fényről és a sötétről, Jézus jászla mögött már ott van a kereszt is – mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a karácsony másnapján tartott ünnepi istentiszteleten a budavári evangélikus templomban.


Fotó: ShutterStock.com

Fabiny Tamás kiemelte: miközben a betlehemi pásztorokat „körülragyogta az Úr dicsősége”, Heródes „már forralta szörnyű tervét” a betlehemi gyermekek meggyilkolására.
    
A karácsonyi fény mellett ma is ott van az árnyék, hiszen a Közel-Keleten csak kevesen mernek ünnepelni. „Nekünk értük is kell imádkoznunk: a mai betlehemiekért, kisdedekért és idősebbekért, palesztinokért, zsidókért, keresztényekért és más vallásúakért” – mondta az evangélikus püspök.
    
Fabiny Tamás szólt arról is, hogy december 26-a nemcsak karácsony ünnepe, hanem az első keresztény vértanúé, Istváné is, aki vértanúhalála előtt ugyanazokkal a szavakkal imádkozott gyilkosaiért, mint Jézus a kereszten. 
    
Hozzátette: tudja, mennyire nehéz, de mégis imádkozni kell az üldözőkért is, hiszen Jézus és István is erre tanít.
    
Felidézte: István gyilkosai Saul lábához rakták le ruhájukat, míg kövezték őt. Talán ha nem imádkozott volna István az üldözőiért, Saulból sem lett volna Pál.
    
„A sötétség újra és újra terjed a történelemben, mert a világosság ugyan világított, de a sötétség nem akarta befogadni”. Ugyanakkor a világ világosságát nem lehet eloltani, és a hívő emberek maguk is e fény hordozói – mondta Fabiny Tamás. 
    
Az istentisztelet úrvacsoraosztással fejeződött be.

(MTI)