Az útvonal:

Budapest – Miskolc – Szerencs – Záhony – Csap – Beregszász – Nagyszőlős – Nevetlenfalu/Halmi – Szatmárnémeti – Nagykároly – Érmihályfalva/Nyírábrány – Debrecen – Budapest

A Monarchia magyar körvasútjának vonalán rajzolták meg az új határt a trianoni békeszerződés kidolgozásakor. Közel 400 km hosszúságban magyar többségű területen, a trianoni határtól néhány kilométerre, azzal párhuzamosan halad a régi vasútvonal. Ezzel Magyarországnak csak sugaras vasútpálya szerkezete maradt, az utódállamok pedig katonai felvonulásra alkalmas pályákhoz jutottak. Kárpátalján ma már széles nyomtávú vasút közlekedik, de még létezik a normál nyomtávú pálya is. Ezen fog végighaladni a Kárpátalja Expressz.

A részvételi díj utasonként 21 900 Ft, amely tartalmazza az utazást a különvonaton, az egy éjszakai szállást beregszászi és környékbeli panzióban vagy magánszállásokon, továbbá a félpanziós ellátást (az ünnepi vacsorát és a reggelit), de nem tartalmazza az útlemondási, a baleset- és poggyászbiztosítást. Vidéki jelentkezőknek Budapesten az indulás előtt és az érkezést követően olcsó szálláslehetőséget tudnak biztosítani.

Az utazás céljai:

– A nemzeti vasút elismertségét szerény eszközeinkkel javítani.

– A határon túl élő magyarok nemzeti önbecsülését támogatni.

– Az ukrán-magyar jószomszédi kapcsolatokat ápolni.

– Felhívni a figyelmet, hogy lehetőség van határokon átívelő gazdasági, közlekedési és turisztikai együttműködésre Magyarország keleti határainál is.

– Megalapozni a határokon átnyúló hosszú távú régiós együttműködés lehetőségét.

– Elősegíteni a keleti országrészben a munkahelyteremtés új formáit.

Folyamatosan frissített információ és jelentkezés a www.vasutinfo.hu oldalon.

Szervező: Info13 Közhasznú Egyesület: info@info13.hu