Mintegy harminc lengyel művésztől, a nyolcvanas évek legjobb lengyelországi alkotóitól láthatók művek a tárlaton: összesen több mint száz bátor és szellemes műalkotás, amelyek révén döbbenetes világ rajzolódik ki a kései szocializmus perverz, ám virágzó mindennapjairól. A Banánköztársaságon szereplő alkotók többsége ma már nemzetközi sztár: a nagy tengerentúli és nyugat-európai kiállítások állandó résztvevője.

A Banánköztársaság – melyet a november 19-i hivatalos megnyitón Arkadiusz Berkas, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója az elmúlt évtizedek legjelentősebb magyarországi lengyel művészeti bemutatkozásának nevezett – számos lengyel múzeum és a MODEM összefogásának eredménye. A debreceni kiállításról külön filmet készít a Lengyel Televízió. A tárlathoz magyar és angol nyelvű reprezentatív katalógus is készült, a korszak lengyel művészetét átfogó módon bemutató tanulmányokkal.

A kiállításon szereplő művészek: Sylwester Ambrozia, Mirosław Bałka, Krzysztof Bednarski, Ewa Ciepielewska, Zbigniew Maciej Dowgiałło, Ryszard Grzyb, Bożena Grzyb-Jarodzka, Marek Janiak, Grzegorz Klaman, Paweł Jarodzki, Jerzy Kosałka, Paweł Kowalewski, Andrzej Kwietniewski, Waldemar MAJOR Fydrych, Andrzej Egon Miastkowski, Piotr Młodożeniec, Jarosław Modzelewski, Zdzisław Nitka, Włodzimierz Pawlak, Marek Rogulski, Adam Rzepecki, Krzysztof Skarbek, Marek Sobczyk, Andrzej Świetlik, Eugeniusz Szczudło, Jerzy Truszkowski, Ryszard Woźniak, Andrzej Wielogórski