Fotó: ShutterStock/Miriam82
Hirdetés

„Világossá tettem álláspontomat Valerij Gergijevnek, és felszólítottam, hogy egyértelműen és félreérthetetlenül határolódjon el attól az agresszív háborútól, amelyet Putyin vív Ukrajna és különösen testvérvárosunk, Kijev ellen” – tudatta Reiter.

„Ha hétfőig nem vall színt, nem maradhat a filharmonikusok vezető karmestere” – tette hozzá a polgármester.

A 68 éves Gergijev 2015 óta vezeti a bajor főváros filharmonikus zenekarát. Putyin támogatása miatt már korábban is érték bírálatok. 2014-ben például több művésszel együtt aláírt egy petíciót, melyben kiállt a Krím elcsatolása mellett. Gergijev a szentpétervári Mariinszkij Színház zeneigazgatója is.

A karnagy egyébként a bécsi filharmonikus együttessel az Egyesült Államokba utazott vendégszerepelni. A zenekar péntektől vasárnapig a New York-i Carnegie Hallban lép fel. A Carnegie Hall azonban a „közelmúlt eseményeire” hivatkozva bejelentette, hogy nem Gergijev dirigálja a filharmonikusokat. Ron Boling, a társulat szóvivője nem kívánt válaszolni azokra az újságírói kérdésekre, hogy a döntést a zenekar, Gergijev vagy a Carnegie Hall hozta-e meg.

Korábban írtuk

Az orosz karmester a milánói Scalától is ultimátumot kapott. Az operaház vezetése levélben szólította fel Gergijevet, hogy álljon ki nyilvánosan az ukrajnai konfliktus békés rendezése mellett, máskülönben nem térhet vissza a Scalába, hogy Csajkovszkij Pikk dámáját vezényelje. Giuseppe Sala milánói polgármester, a Scala elnöke azzal indokolta a felszólítást, hogy a karnagy többször világossá tette, hogy közel áll az orosz elnökhöz.

„Arra kérjük, hogy világosan foglaljon állást az invázióval szemben, és ha ezt nem teszi meg, akkor meg kell szüntetnünk vele az együttműködést” – indokolta a döntést Sala.

Szemjon Bicskov neves orosz karmester közleményt adott ki, melyben bírálta az orosz kormányt. „Bűnösök közt cinkos, aki néma, s végül maga is bűnössé válik. Az Ukrajna elleni orosz agresszió azt hozta el újra, amiről az én nemzedékem azt remélte, hogy soha nem következik be ismét: háborút” –  írta Bicskov. Az orosz karnagy szerint „eszementnek kell lenni ahhoz, hogy valaki a Szovjetunió széthullását tartsa a XX. század legnagyobb tragédiájának, ahogyan Putyin gondolja, ahelyett, hogy örülne, hogy vér nélkül lezajlott, és ezzel véget ért sok nemzet, köztük Oroszország rabsága” – fogalmazott Szemjon Bicskov.