– Jó napot kívánok, a Média School Grouptól telefonálok. Szép Ádám anyukájával beszélek? – kérdezi udvariasan egy női hang.

– Igen – felel az édesanya.

– Gratulálunk! Ádámot kiválasztottuk az adatbázisunkból, és szeretnénk meghívni egy szereplőválogatásra.

– Milyen szerepről lenne szó?

– Koltai Róbert új filmjéhez keresünk gyerekszereplőket, és több, most készülő új magyar filmhez, reklámhoz is – feleli a hölgy, majd rátér a lényegre. – El tudnának jönni a válogatásra holnap este öt órakor?

– Sajnos nem, dolgozom – feleli az édesanya.

– Csak péntek este lenne jó.

– Ha lesz pénteken válogatás, hívjuk – mondja készségesen a hölgy, majd elköszön.

Másnap csörög a telefon, ismét a kedves hangú hölgy telefonál azzal az örömhírrel, hogy pénteken is tartanak válogatást. Az anya határtalan boldogsággal és lelkesedéssel igent mond, miközben arra gondol, de nagyon ragaszkodhatnak az ő kicsi fiához, ha hozzá igazítják a szereplőválogatás idejét.

Pénteken Ádám és az anyukája felkerekedik vidékről a fővárosba, az Andrássy út elején található Médiaiskola épületébe. A liftben egy ismerős arc tűnik fel, Kertész Péter Jászai Mari-díjas színész.

„Jó helyen vagyunk” – gondolja az anyuka, miközben tízéves fia kezét fogja, aki már arról faggatja anyját, hogy melyik sorozatban kapott szerepet.

A válogatás űrlapok kitöltésével indul: név, lakcím, életkor. Majd a személyesebb jellegű kérdések: kedvenc tantárgyad, sportod… csupa olyan kérdés, amelyből az anya azt szűri le: valóban kíváncsiak a gyerekre.

A megnyitón a liftben látott Jászai Mari-díjas színész méltatja az Első Magyar Média Akadémiát. Amerikai sztáriskolákhoz hasonlítja és nagy átéléssel invitál mindenkit a médiasztár szakmára.

– Ezt nem lehet elég korán kezdeni – mondja felemelt mutatóujjal az őt hallgató kiskamaszoknak és szüleiknek.

Kertész Péter színművész kortesbeszéde közben egy hölgy kamerával folyamatosan a közönséget pásztázza, hadd szokják a gyerekek a légkört, ha úgyis ezt fogják egész életükben csinálni. Egyszerű és nagyszerű szakma ez.

Ezután minden gyermeket egyenként behívnak és meghallgatnak. Ádámnak azt mondják, ha megfelelt, értesítik. Sok gyerek boldogan jön ki a meghallgatásról azzal, hogy máris megfelelt. Ahogy telik az idő, a váróteremben egyre nagyobb a hangzavar, mert sok szülő nehezen viseli, hogy az ő gyermeke nem felelt meg.

Ádám és anyukája búsan hazamennek, és már hiába értesítik őket másnap, hogy a gyermek mégis megfelelt a bizottság előtt, a csalódástól kijózanodott anyuka már tudja, itt szó nincsen semmilyen szereplőválogatásról, sem játék-, sem reklámfilmszerepekről. Ők egy méregdrága médiatanfolyam profi módon levezényelt tagtoborzásán voltak jelen.

Ahogy egy barátnőjétől később megtudja, jól gondolta a dolgot, mert a második válogatáson kiderült, hogy kizárólag azok kaphatnak csak szerepet, akik az Első Magyar Média Akadémiára járnak. Hogy az akadémia elvégzéséért egymillió négyszázezer forint tandíjat kell fizetni, azt a harmadik találkozáson közölték.

Giuseppe Tornatore, olasz filmrendező Csillagok embere címmel 1995-ben készült filmje az ötvenes évek Szicíliájába kalauzol el. Tornatore filmje kíméletlen kritikával illeti azokat a filmes kufárokat, akiket csak a pénz érdekel. A háború okozta nyomorból a naiv szicíliaiaknak egy férfi kínál kiutat, aki kamerával járja Olaszországot és híres filmesnek adja ki magát. Másfél ezer líra fejében bárki a kamerája elé állhat, akiről ő próbafelvételt készít, és azt ígéri, ha tehetséget fedez fel, új filmcsillagot farag belőle.

– Mi ez a másfél ezer líra ahhoz képest, amit a filmes világhírnév hoz majd neked? Nemcsak a családod sorsán változtathatsz, de az egész falut kiránthatod a nyomorból – hirdeti az embereknek, akik közül sokan az utolsó pénzüket adják oda a próbafelvételekért.

A filmes egy szélhámos, még film sincs befűzve a kamerába. A történet végén a csalót rendőrök vezetik el.

Hogy a hazánkban játszódó történet hogyan végződik, még nem tudjuk, de a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság csalás bűntette miatt már nyomozást indított. Felháborodott szülők közül többen a sajtóhoz fordultak, és azóta a bulvársajtó többször is címlapon foglalkozott az üggyel. Kecskeméten, miután a válogatáson dulakodás tört ki, az akadémia garázdaság miatt feljelentette az egyik szülőt, a szülő viszont a céget, félrevezetés miatt.

A toborzás mindenesetre országszerte beindult, gőzerővel keresik a tehetségeket. Egy vidéki napilap arról írt, Tatabányán több száz családot hívtak fel azzal, hogy a városban forgatás lesz, és ehhez keresnek szereplőket. Csak a második válogatáson említették először az Akadémia nevét, amelynek már az elnevezése is megtévesztő, mert miben „első” és miért „akadémia”?

Az első válogatáson a jelentkezők még abban a tévhitben voltak, hogy egy forgatásra jelentkeztek.

Koltai Róbert színművész, akire a válogatáson hivatkoznak, elmondja, a szervezésért nem vállalja a felelősséget, ő csak a képzés művészeti vezetője.

– Ha valaki nem bízik bennünk, nem kötelező befizetni a pénzt. Miért lenne átverés egy Mikó István vagy Esztergályos Cecília nevével fémjelzett iskola? Nem azért töltöttünk évtizedeket a pályán, hogy bárkit átverjünk – érvelt a színész a kemma.hu Komárom-Esztergom megyei hírportálnak.

Való igaz, az akadémia oktatói között megtalálható még Gesztesi Károly, Fehér Anna, Deutsch Anita, és Badár Sándor is. Az akadémia amúgy csak idén májusban lett bejegyezve, igaz, a kft. egyik alapító tagja, a Media School Group már évek óta működik. A négy hónapos képzés „keretein belül a diákok a tananyag és gyakorlat által megismerik a film- és televíziós ipar arculatát. A műhely karaktere átfogó keresztmetszet, azaz a hallgató minél több jelenettel és szituációval ismerkedjen meg, amelyekkel aktív színészként pályafutása során találkozhat” – olvasható az akadémia honlapján.

A tanfolyam elvégzéséről államilag elismert oklevelet nem adnak, csak olyan papírt, ami senkit nem jogosít fel arra, hogy színésznek nevezze magát, és oklevelével a kezében színházaknál, filmstúdióknál bármilyen szerepre jelentkezzen. A magánoklevélen kívül a tanulók kapnak egy filléres DVD-korongot – divatos és hangzatos nevén DVD-portfóliót –, amely „számos külső és belső jelenetet, továbbá a világ filmiparának remekeiből vett jeleneteket, monológokat foglal magában, a Ti előadásotokban” – agitál a honlap.

Mit jelenthet egy gyermeknek a hírnév? Mit jelenthet a szülőknek gyermekük híressé válása? Kik és miért akarják, hogy gyermekükből sztár legyen? Sztár? Megasztár! Ehhez képest már a válogatással becsapják őket, mert sok gyermek először éli át, hogy őt kiválasztották valamire. Sokuknak ez az első sikerélményük.

Kedves szülő! Ugye nem akarja gyermekét ettől a sikertől megfosztani? Nem látja, milyen boldog, hogy kiválasztottuk? Mi az a másfél millió forint ekkora boldogsághoz képest? Hallott Ön a Királyi Non Plus Ultráról? Nem? Akkor olvassa Mark Twaintől a Tom Sawyert. Nincs új a Nap alatt.

A kedves szülő elbizonytalanodik, és nem gondol arra, hogy még egy óvónőképző tanfolyamot sem lehet négy hónap alatt elvégezni. Egy általános iskola igazgatója idén gyönyörű ballagási beszédet intézett búcsúzó nyolcadikos diákjaihoz:

– Nem kell sztárnak lenned, vagy nagy tudósnak, de ott, ahol vagy, álld meg a helyed. Dolgozz tisztességgel, így nem kérdés, tudsz-e békésen rámosolyogni a világra. Az érem másik oldalán példának okáért az alábbi nyilatkozat olvasható: „Én is az iskola diákja vagyok, és villámcsapásként értek ezek a szitkozódó és lehúzó botrányok. Nekem eddig semmilyen problémám nem volt az iskolával, nagyon színvonalas az oktatás és rengeteg érdekes és szakmailag fontos dolgot tanultam. Szerintem ezek a botrányok az emberek hozzáállásán is múlik. Nem értem a felháborodásukat. Az iskola semmi olyasmit nem ígért, hogy ha elvégzem, akkor tárt karokkal fogadnak majd a nemzetközi filmgyártó cégek. Azt mondták, hogy ez csak egy szakmai alapot ad, hogyha később tényleg ezzel szeretnék foglalkozni akkor ne úgy menjek el egy castingra, hogy azt se tudom merre nézzek. (…) Egyébként tényleg nem tudom, mit hisznek az emberek? Hogy az ilyen hazánkban »nagy« nevek majd puszira oktatják a gyereküket a két szép szeméért? Nem azért, de külföldön az összes neves iskola szinte fizetős, sőt már egy sima OKJ-s oklevéléért is horribilis összegeket kell kifizetni. Akinek meg nincs pénze rá, mert ugye jelen helyzetek között ez egyáltalán nem meglepő, az ne szidja azokat, akiknek meg van” – írja az interneten egy a saját bevallása szerint az akadémián tanuló diák. Persze névtelenül.

A már említett Csillagok embere című filmben a letartóztatott filmest egy nő a védelmébe veszi azzal az el nem hanyagolható indoklással, hogy ő legalább reményt kínált neki a kilátástalanságból.