Hirdetés

Az ÉNekÚT nevű oldal az Út a zenéhez című webfelület tartalmait és a Danubia Zenekar online oktatási célú videóit alapul véve teljes tanéveket átfogó, tanórákra lebontott óravázlatokat kínál az énektanároknak, hogy a tantervhez kapcsolódó videók és rövid zenei részletek segítségével élményszerűbbé tegyék az énektanulást. A kezdeményezés abból az axiómából indul ki, hogy a zene a civilizáció egyik talpköve.

– Az ókori görög kultúrában minden gyerekeknek kötelező volt fúvós- és pengetős hangszeren tanulni, sőt, Platón, a híres ókori görög gondolkodó egyenesen úgy vélekedett, hogy a zenetanulás az oktatás alapja. Ma ettől a lehető legtávolabb kerültünk, a közoktatásban heti egy óra jut csupán az ének-zene tantárgyra. Ezt az egyetlen órát kellene megtölteni olyan tartalommal, ami felkelti a gyerekek érdeklődését, izgalmas, interaktív módon közelítve a zenei tananyaghoz. Az ÉNekÚT oldalon olyan, variálható, médiatartalmakra épülő óravázlatok szerepelnek, amelyek ebben kívánnak segítséget nyújtani a tanároknak – magyarázza Hámori Máté karmester, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője, akinek ötlete és koncepciója alapján valósult meg az ÉNekÚT oldal. 

– Egyelőre húsz óravázlat szerepel az oldalon. Idén szeptemberben kezdtük el a tesztelést: az ország különböző pontjairól számos iskola csatlakozott már a kezdeményezéshez. Jelenleg várjuk a pedagógusok visszajelzéseit, szeretnénk, ha elmondanák a véleményüket, hogy miben fejlesszünk, miben változtassunk, milyen anyagokat tegyünk még fel az oldalra. Minden észrevétel fontos, hiszen a cél, hogy minél többen használják a webfelületet az oktatásban – teszi hozzá Hámori Máté. 

Céljuk nem más, mint hogy Kodály országában az énekoktatás ne kallódjon el, hanem haladjon a korral, még élményszerűbb, még élvezetesebb legyen.

Korábban írtuk

– Egy zenekar elsősorban közösség, a zene pedig az egyik legfőbb közösségteremtő erő. Mint zenekarvezető felelősséget érzek nemcsak szűkebb közösségünkért, hanem mindazokért, akiket a zenével el lehet érni, akiknek a zenével, a zenénkkel jót tehetünk, akiknek segíthetünk – fogalmaz a zenekar művészeti vezetője, aki mindezt társadalmi felelősségüknek is tartja, amelynek évek óta próbálnak megfelelni. 

A karmester népszerű énekórái mellett az adott tananyaghoz kapcsolódó zenék és zeneszerzők, vagy akár szolfézs feladatok is elérhetőek a programban részt vevő iskolák számára, továbbá kimondottan az ÉNekÚT céljaira készített nagyzenekari karaoke videók is, amelyek segítségével talán könnyebben bevonhatóak a gátlásosabb tanulók is a közös éneklésbe. A program tartalmai témák és szerzők szerint is csoportosíthatóak, a videókat pedig a diákok otthon is megtekinthetik majd. 

A programhoz bármilyen magyarországi iskola csatlakozhat, bővebb tájékoztatás az utazenehez.hu oldalon és az enekut@odz.hu címen kapható.