Program:

18.00–tól: Íme az Ember – Egy pápa arcai kiállítás

A VAM Design Centerben augusztus 31-ig látható „Íme az Ember”

Egy pápa arcai című nagyszabású tárlat válogatás Arturo Mari, a négy éve elhunyt II. János Pál személyi fotósának csaknem 200 képéből. Az egykori pápa személyes pillanatait megörökítő életnagyságú képeket a Múzeumok Éjszakáján tárlatvezetés keretében nézhetik meg az érdeklődők.

21.00 – 22.00 óráig: Sotto Voce együttes koncertje

Műsor:

Haydn: d-moll vonósnégyes I., IV. tétel

Mozart: C-dúr vonósnégyes I. tétel

Haydn: no. 104. Londoni szimfónia – quintett átirat – I. tétel

Farkas F.: Régi magyar táncok

22.00 – 23.00 óráig: Szent Efrém férfikar koncertje

Műsor:

„Esti áldozat" című műsoruk, melyen görög-bizánci, illetve szláv ortodox himnuszok, Bortnyanszkij, Csajkovszkij, Csesznokov, Hrisztov, Rachmaninov művek, valamint ukrán és magyar görög katolikus liturgikus énekek feldolgozásai hangoznak el.

A fellépőkről:

Sotto Voce Kamaraegyüttes

A Sotto Voce Kamaraegyüttes magja fiatalokból áll, legtöbbjük még egyetemista. Amatőr zenészként az együttzenélés öröme köti össze őket.

Az együttest 2007-ben alapították a Városmisszóra és a Nyitott Templomok Éjszakáján debütáltak. A zenekar felállása és összetétele azóta is gyakran változik.

A kamaraegyüttes tagjai között zenésztől kezdve tanáron át fogorvosig minden féle szakma képviselteti magát. Az összekötő kapocs a zene, hiszen a tagok közül sokan már az óbudai zeneiskolába is együtt jártak, továbbá együtt játszanak az Albert Schweitzer Kamarazenekarban, valamint a Budavári Kamarazenekarban is.

A repertoárban a triótól a kisebb kamarazenekka írt művekig illetve a barokktól a 20. századig sokszínű művek szerepelnek.

Szent Efrém Férfikar

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult, az egyik első nagy bizánci himnuszköltő, Szír Szent Efrém (306-373) nevét véve föl, akit már életében a "Szentlélek hárfája" névvel illettek. A kar, melyben többen görög katolikusok, főként a bizánci liturgikus zenét szerető hivatásos énekesekből áll. Fő céljuk, hogy a magyarországi és a kelet-európai bizánci rítusú egyházak zenei kincseit autentikus módon szólaltassák meg. Emellett időnként műsorukra tűzik a magyar és nemzetközi férfikari repertoár kis létszámú együttesen megszólaltatható darabjait is.

A Szent Efrém Férfikar vezetője, Bubnó Tamás énekművész, énektanár, karvezető, valamint alapítója és művészeti igazgatója a Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztiválnak.

2002-ben, Bubnó Tamás egyházzenei doktorátusához (DLA) – melynek témája A magyarországi és a Kárpátok-vidéki görög katolikus dallamok eredete és variánsai – folytatott éppen kutatásokat, amikor rábukkant egy eddig ismeretlen kottára: Boksay János (1874-1940) kárpátaljai görög katolikus pap-zeneszerző férfikarra komponált, Aranyszájú Szent János liturgiájára. Bubnó Tamás létrehozott egy kórust, hogy megszólaltassa a felfedezett művet, összegyűjtve egyrészről hivatásos karénekes barátait, akik a legnagyszerűbb budapesti kórusokban énekelnek (mint például a Nemzeti Kórus, Honvéd Férfikar, Magyar Rádió kórusa), másrészről amatőr, de tehetséges fiatal énekeseket.

Az újonnan megalakult 15 fős együttest rendszeresen meghívták, hogy szolgálatot teljesítsen görög katolikus liturgiákon. Az együttes elkezdett koncerteket adni, felvették első CD lemezüket, Boksay liturgiáját, és rövid idő alatt a szláv-ortodox repertoár nagy klasszikusaival gazdagították műsoraikat, ami 2006-ban a második CD lemezük felvételéhez vezetett.

2006-ban, a Hajnówka Nemzetközi Ortodox Egyházzenei Fesztiválon a férfikar elnyerte az első díjat, professzionális kamarakórus kategóriában. Először fordult elő a rangos fesztivál esetében, hogy nem szláv kórus vitte el az első díjat.

A szervezők kérésére, bizonyos tematikus koncertek alkalmával, vagy összehasonlító zenei programok keretein belül, a Szent Efrém Férfikar időnként műsorára tűz más egyházi rítusú énekeket (gregorián, protestáns énekeket, gospeleket), valamint világi énekeket, amennyiben azok kamarakórus által is megszólaltatható darabok. 2007-ben, Liszt és Bartók előadásuk óriási sikernek örvend a németországi Schleswig-Holstein-i fesztiválon. Az egyre növekvő hírnévnek és a magas színvonalnak köszönhetően, a férfikar felkéréseket kap női karokkal való közös munkára is, vegyes kórusokra írt darabok előadására. 2008. januárjában felkérték Bubnó Tamást, hogy Magyarországon először, bemutatásra kerüljön Csajkovszkij Aranyszájú Szent János liturgiája a budapesti Művészetek Palotájában.