Fotó: MTI/Kovács Attila
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára beszél a Krisztus születésének misztériuma címû kiállítás megnyitóján a Magyarság Háza Galériában 2023. december 1-jén.
Hirdetés

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a megnyitón Márton Áron erdélyi püspök gondolatait idézve hangsúlyozta: a karácsony nemcsak ünnep, hanem örök valóság, mert Isten nem az elérhetetlen messzeségben, hanem köztünk lakik. A karácsony legfőbb üzenete, hogy Isten közel van hozzánk – tette hozzá az államtitkár.

Kiemelte: a nemzetpolitika feladata, hogy áthidalja a távolságokat, mert határai csak azoknak az országoknak vannak, amelyek ezeket figyelembe veszik. „A lelkünkben egy haza van” – mondta Potápi Árpád János.

Magyarországon a hit és a nemzet egymástól elválaszthatatlan – szögezte le az államtitkár, emlékeztetve arra, hogy 1000. karácsonyán koronázták királlyá Szent Istvánt.

Potápi Árpád János kiemelte, hogy a Magyarság Háza ezzel a kiállítással olyan művészeket szólított meg, akik az egységes magyar nemzetet képviselik.

Korábban írtuk

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek vatikáni szolgálatát felidézve megemlítette II. János Pál pápa 1999-es, művészekhez írt levelét, amely rámutat a művészek hivatására, a művészet és a vallás szoros kapcsolatára. Kiemelte, hogy a pápa akkor úgy fogalmazott, minden igazi művészet az ember és a világ legmélyebb valóságát közelíti meg, ezáltal nagyon értékes utat jelent a hit horizontján is a maga sajátos módján.

A tárlat kapcsán a „sajátos” szót nagyon fontosnak nevezte, mert – mint mondta – a művészek a maguk szabad módján ragadják meg Isten születésének misztériumát. Hozzátette: az egyháznak a szellemi világot, Isten világát kell fölfoghatóvá, vonzóvá tennie, az önmagában kimondhatatlant kell érthető formába öntenie, a művészeknek pedig megvan az a képességük, hogy láthatóvá teszik a láthatatlant.

Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója kiemelte: a kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, miként rezonál a Kárpát-medence és a diaszpóra kortárs magyar festőművészeinek lelkében a kétezer éves téma, Krisztus születésének misztériuma, „milyen képi világot álmodnak vászonra” ma, 2023-ban, „megidézendő a szent szövegeket”.

Csibi Krisztina hozzátette, hogy a felkért művészek – Baraté Ágnes Németországból, Gagyi Botond Romániából, Herman László Szlovéniából, Kalitics Erika Ukrajnából, Kovács Pécskai Emese és Pesti Emma Szerbiából, valamint Szabó Márta Szlovákiából – többféle stílusban és megközelítésben, olaj, illetve akril technikával készítették el nagyméretű festményeiket az augusztusban rendezett, I. Magyarság Háza Nemzetközi Művésztelepen a felvidéki Borsiban. Az alkotásokat a tárlat előtt a maguk teljes valójában eddig még nem láthatta a közönség.

Az ingyenesen látogatható kiállítás 2024. február 25-ig tart nyitva.