Hirdetés

A fősodrú balatoni strandbüfékről mindannyiunknak van egy elég jól körvonalazható és a valóságot nagyjából lefedő képe. Lángos, hekk, sült kolbász, valamint néhány hagyományos magyar étel a pörkölttől a halászlén át a frissen sültekig. A 2010-es években ez a profil jelentősen bővült, köszönhetően mások mellett olyan új hullámosoknak, mint a fövenyesi Kalóz, a keszthelyi Vitorlás, az alsóörsi Fogas vagy a zamárdiban működő Tiki Beach, amelyek igényes bisztrófogásai éttermi környezetben is megállnák a helyüket. Valahol a kettő között vannak azok a büfék, amelyek inkább a mainstreamhez tartoznak, de kitűnnek néhány fogással és/vagy az italszortimenttel. Ezek közül egy a Magyar Konyha Balaton-kalauzába 2021-ben bekerült és ajánlott pozícióját azóta is tartó Süss fel nap. A kiszolgálás bűbájos, felkészült, a sörválaszték túlmutat a szokásos nagyipari multitermékeken, tartanak palackban is remek tételeket a Szent András sörfőzdétől és a Hoptoptól. Kértem is a kötelezőnek mondható Paulaner korsó mellé egy Laza Morált, sörkorcsolyának pedig ecetes pontyot választottam. E fogással, amely lényegében rántott ponty marinálva, viszonylag ritkán lehet találkozni étlapokon, pedig maradékfelhasználásnak sem rossz, ha nem fogy el frissen a rántott hal. Nyilván nem lehetett kihagyni a pacalpörköltet sem, korrekt darabja volt műfajának. Remek élmény volt a Süss fel nap!, amely szeptember végéig még nyitva tart a káptalanfüredi strandon.

Kapcsolódó cikkünk