A fesztivált a Hangvilla színpadán november 16-án este a magyar közönség egyik kedvenc trombitása, Erik Truffaz nyitja, aki a post-bop, a modális, a fúziós, az elektronikus, a hip-hop, a rock, a pop és a globális népi hagyományok nu-jazz ötvözésének úttörője. Őt a világ legnevesebb jazzgitárosainak egyike, a Grammy-díjas Bill Frisell és Triója követi. Az este Manu Katché világhírű dobossal folytatódik, akit mások mellett Sting, Tori Amos és Peter Gabriel lemezeiről is ismerhetünk. A nyitónap magyar fellépői a Walking on the Planet címmel friss albummal jelentkező Antal Gábor Trió, valamint az improvizatív kalandozások felé is nyitó Bujdosó Trió lesznek.

A pénteki nap a swing, a blues, a punk és a balkáni mulatós Boticelli Baby zenéjével kezdődik, akiket napjaink egyik legizgalmasabb trombitása és zeneszerzője, Takuya Kuroda követ. Ha létezik az európai jazz-színtéren szupercsapat, akkor a Nils Landgren harsonás-énekes nevével fémjelzett 4WD biztosan kiérdemli ezt a címet, a zongora mögött ugyanis Michael Wollnyt, a doboknál Wolfgang Haffnert, míg nagybőgőn Lars Danielssont hallhatjuk majd. Ezen a napon fellép még a country & eastern stílusban utazó zenekar, a lengyel Mitch & Mitch; Magyarország egyik legjobb zongoristája, Tálas Áron triója, illetve a Bartók Béla Konzervatórium falai között 2022 májusában alakult Parvaro.

A szombati napot a dobos legenda, Jojo Mayer nyitja, aki Me/Machine elnevezésű szólóprojektjében azt vizsgálja, hogyan tud egymással szimbiózisban létezni az ember és a digitális technológia. De a Veszprém Jazz Fesztiválon adja első magyarországi koncertjét, az ismert slágerek funk-újragondolásaival világhírnevet szerző Scary Pockets, hallhatjuk Izo FitzRoy a blues, a gospel és a soul műfajokat sajátosan átformáló londoni énekesnőt, a Hubert Tubbs vezette Horny Funk Brothers funk-soul szekcióját, Koroknay András projektjét, a SunMa-t, illetve a modern, kortárs jazz új generációs képviselőjét, a Nagy Emma Quintet-et.

Vasárnap a Kéknyúl a Veszprémi Jazz Fesztivál közönségének is bemutatja nemrégiben megjelent, 2 Much 2 Soon című lemezét, az amerikai, skandináv és balkán jazz egyedi, izgalmas fúzióját megalkotó Daveform Kvintett, míg a fesztivál koncertprogramját a kortárs brit funk-soul meghatározó produkciója, a The New Mastersounds zárja.

A Veszprém Jazz Fesztivál négy nap alatt közel 30 koncerttel várja a műfaj rajongóit a Hangvilla, az Expresszó és a Papírkutya színpadain. A helyszínen Kleb Attila fotográfus jazz világsztárokat bemutató portréiból is láthatunk kiállítást.

Bővebb információ: https://veszpremjazz.hu/

Hirdetés
Korábban írtuk