A Csíkszentlélek határában levő, több mint 450 éves hársfa fontos szerepet tölt be a falu életében – magyarázza Darvas István, a Zöld Székelyföld Egyesület képviselője. A templom tornyáig érő, több, mint 20 méteres fa alatt az emberek szentmise után összegyűlnek, megbeszélik a falu ügyes-bajos dolgait.

– A katolikus plébániákon szokás, hogy úgynevezett domus historiát írjanak, vagyis háztörténetet, ami azt jelenti, hogy a mindenkori plébános az említésre méltó eseményeket megörökítette. Ebben olvassuk, hogy itt ülték a falutörvényt – magyarázza Koncsag László, plébános.

A hatalmas, magányos hárs évszázadok óta őrzi a szentléleki katolikus templomot. Gyökerei elszívják a templom falaira ártalmas talajvizet, árnyékában nyugalmat talál a mindennapokban elfáradt ember.

Az Etéd községhez tartozó Énlaka temetőjében levő hárs 650 esztendős, „ő” a „korelnök” a vetélkedőn részt vevő fák között. A Firtos-tető nyugati lábánál fekvő település helyén már a rómaiak korában fontos határerőd állt. Ezek emlékét őrzi az óriási hárs, lábainál. Törzsének átmérője közel hat, magassága 13 méter. A hárs fontos szerepet töltött be az elmúlt évszázadok során az itt élő emberek életében.

– Az 1600-as években, amikor a tatárjárások időszaka volt, akkor a falut gyújtogatták és ugyanakkor a templomot is és a haranglábat is meggyújtották. Ebben az időben, mivel a harangláb elégett, a hatalmas harangot a fára tették. El lehet képzelni, hogy akkora volt már akkor, az 16oo-as években, hogy a hatalmas harangot megbírta és állítólag a harang annyira hangos volt és olyan magasan állt ezen a fán, hogy egészen Segesvárig elhallatszott a hangja – meséli Bartha Noémi, a Székelykeresztúri Kistérség Szövetség ügyvezetője.

A vetélkedőt lebonyolító csíkszeredai Polgártárs Alapítvány programfelelőse, Kovács Erzsébet elmondta, az internetes szavazás alapján 12 „koronás nagyság” maradt versenyben: négy tölgy, három hárs és egy-egy platán, fenyő, bükk, körte és dió. „A program célja a fa természetben betöltött szerepén keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet a környezetvédelemre, a környezet tiszteletére„ – magyarázza.

Érdemes hát ellátogatni a www.evfaja.ro oldalra és voksolni a székelyföldi fákra, nemcsak azért mert szépapáink pihentek valamikor alattuk, hanem azért is mert ezek egy-egy közösség jelképei, védelmezői is.

(Duna Tv, erdely.ma)