Megkezdődött a magyar baptisták 4. világtalálkozója Debrecenben. A háromnapos eseményre mintegy tízezer résztvevőt várnak.

Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt

Paul Msiza, a Baptista Világszövetség (BVSZ) elnöke a debreceni Sport Hotelben tartott sajtótájékoztatón egy nagy családhoz hasonlította a baptista közösséget, amelynek a világ 125 országában több mint 100 millió híve, köztük 40 millió, a hitét bemerüléssel megerősítő tagja van.
    
Elmondta, hogy a világszövetséget a protestáns közösség részeként 1905-ben alapították. „Jézus Krisztus egyháza vagyunk” – tette hozzá.
    
A baptisták egysége átível korokon, történelmen, kultúrákon és hitvallásokon – jellemezte szervezetét Paul Msiza, hozzátéve: „Isten az, aki összehozott minket Jézus Krisztuson keresztül”.
    
Az elnök a missziós munkát, az evangelizációra való lelkesítést, Isten dicsőítését és az egység elősegítését nevezte a BVSZ-ben folyó munka legfontosabb hangsúlyainak.
    
Paul Msiza végezetül kiemelte: örömmel csatlakoznak a magyar keresztények közösségéhez, akik a reformáció 500. évfordulóját ünneplik.
    
Gergely István, a Magyar Baptisták Világszövetségének (Mabavisz) alelnöke fontos évfordulónak nevezte az idei évet abból a szempontból is, hogy 20 évvel ezelőtt, 1997. május 15-én alakult meg a magyar szervezet.
    

Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt

Papp János, a Mabavisz elnöke hozzátette: a debreceni világtalálkozó mottója – „Valami új született” – jegyében csomaggal ajándékozzák meg a városban a héten született gyermekek szüleit. Az elnök a debrecenieket is meghívta a találkozó szombat esti nyilvános istentiszteletére a helyi Főnix csarnokba, ahol Paul Msiza hirdet igét.
    
Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere arra emlékeztetett, hogy Debrecenben 125 éve van baptista gyülekezet, amelynek példaadó a várossal való együttműködése az oktatás és a szociális ellátás terén.
    
Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa a magyar kormány és az emlékbizottság nevében köszöntötte a világtalálkozó részvevőit. Kiemelte, hogy „a megújulást, a megerősödést nem mi magunk produkáljuk, például ilyen találkozók megrendezésével, hanem mindig Isten adja nekünk”. Az ilyen találkozók azért vannak, hogy „be tudjuk fogadni Isten ajándékkosarát” – tette hozzá.
    
Az emlékbizottság fontos célja, hogy megpróbálja a templomok falain kívül is bemutatni, milyen gazdag öröksége van a reformációnak – hangsúlyozta.
    
„Küldetésünk, hogy egymás kezét megfogva vigyük (…) e stabil értékekre szomjazó világba közös értékeinket” – mondta Hafenscher Károly.
    
Köszöntötte a baptista világtalálkozót Fekete Károly tiszántúli református püspök és Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi katolikus püspök is.

(MTI)