A kézműves tárlat során látogatóink a Magyar Kézművességért Alapítvány, az IPOSZ és a BKIK Kézműipari Tagozata által kiírt pályázatra beérkezett, válogatott anyagot tekinthetik meg.

A Magyar Kézművességért Alapítvány az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve ezzel a címmel hirdette meg pályázatát, amelynek szakmai zsűri által válogatott anyagát a múzeum emeleti időszaki kiállítótermében tekinthetik meg látogatóink. A kiállításon hazai és határon túli (erdélyi, szlovákiai, ausztriai és svájci) magyar alkotók: összesen kétszázhatvan kézműves, népművész és iparművész természetes alapanyagok felhasználásával, különböző kézműves technikákkal készült munkái szerepelnek.

A látogatók olyan tárgyakban gyönyörködhetnek, amelyek között egy-egy tájegység motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző népművészeti, vagy a hagyományokra épülő, de napjaink igényeinek is megfelelő népi iparművészeti és saját tervezésű iparművészeti alkotások egyaránt megtalálhatók. A míves, mesterien kivitelezett dísztárgyak, használati eszközök az otthon, a lakás, a konyha, az ebédlő igényes berendezésére, díszítésére; az öltözködés-kultúra elemei, a ruhák, kiegészítők, ékszerek akár hétköznapi, akár ünnepi viselésre alkalmasak. A kiállítás különleges darabjai a népi hangszerek, a textil- és fajátékok, a vár- és hajómalom-makett, a kések, az íjak valamint a ritka, vagy kihalófélben lévő kézműves szakma – mint pl. a pintér mesterség – tárgyai is.

A napjaink kézművességének legjavát bemutató kiállítást a gazdag magyar rege- és mondavilágot felidéző történetek, jelenetek, a magyar tájakhoz és történelmi emlékekhez fűződő rege- és monda-feldolgozások teszik még teljesebbé.

A kiállítás anyagáról A Magyar Kézművességért Alapítvány keménytáblás, háromnyelvű színes fotóalbumot jelentet meg, amelyben a kiállításra bekerült minden alkotó 1-1 munkája szerepel!

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

A kiállítás megtekinthető: 2009. július 31.-augusztus 23.

Nyitva tartás: kedd-vasárnap: 10-17 óráig, hétfő szünnap

Belépőjegy árak: felnőtt 600 Ft, gyermek és nyugdíjas 300 Ft

Információ: www.mezogazdasagimuzeum.hu