– Mikor és hogyan fogant meg az ötlet, hogy magyar történelmi személyiségek és események csillagállásaival foglalkozzon?

– A gondolat a 2002-es választások elvesztése után született, amikor másokkal együtt én is úgy éreztem, hogy nemzettel, vallással lehet csak foglalkozni. A veszteségérzés, a csalódás és a fájdalom azonban a legjobb tanítómesterek.

– Milyen szempontok szerint válogatta ki azokat a történelmi személyiségeket, akiknek vizsgálta a horoszkópját?

– A horoszkóp felállításához pontos születési dátum szükséges, ami Árpád-házi királyainknál ritkaságszámba megy. A nemzeti és keresztény szellemiség volt a második szempont, így elsőként Nagy Lajosnak, majd Hunyadi Mátyásnak vizsgáltam a horoszkópját. Ők rendkívüli spiritualitásuk mellett az asztrológia hívei is voltak. Mindkét uralkodónak szoros kapcsolata volt a pálosokkal. Nagy Lajos hozta haza Remete Szent Pál ereklyéit Márianosztrára, és neki köszönhető a rend lengyelországi meghonosítása is. A magyar pálosok Szűzanya-tiszteletéhez kapcsolható hazánk, Lengyelország és Horvátország Mária-kultusza. A magyarok csillagai című könyvben azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a Dunántúl és tágabban Pannónia ősi keresztény terület, amelyben a Krisztus utáni második évszázadtól bizonyítható a keresztény kontinuitás Szent Istvánig. Sőt az avarkortól kezdődően a magyar folytonosság is nyomon követhető, bizonyítják a Balaton környéki avar temetkezések. Mindezt azért fontos számba venni, mert Kárpát-medencei szülőföldünk keresztény kultúrája ez, amelyhez az államszervező Árpádok csatlakoztak. A kötet második része asztrológiai témákat tartalmaz, Szent István koronázásától kezdve történelmi események és történelmi személyiségek horoszkópjait. A jelenkori közélet és irodalom alakjainak csillagjegyei pedig a korszellem energiáját jelzik. Érdekes látni, hogy Szent István koronázásának földies időjellege évszázadokon keresztül felbukkan jelentősebb uralkodóink, de íróink-költőink asztrológiai képleteiben. A realista Bak szerepe és az ezzel ellentétes harcias Kos eszmei jelentősége párhuzamosan határozta meg nemzetünket, amelyben mindig a józan és kompromisszumkész Föld volt a népszerűbb és elfogadottabb. Ugyanakkor II. Rákóczi Ferenctől kezdve Németh Lászlón át Máraiig a szuverén, független, szabadságszerető személyiségek a példaképeink, míg a föld jegyűek (Bocskai, Széchényi), majd a levegő jegyűek (Deák) azok, akik a túlélés és a harmónia érdekében megkötik a szükséges kompromisszumot.

– Az asztrológusok azt mondják a magyar népről, hogy Nyilas jegyű.

– Valóban, de ez nem egy időpont csillagképe, hanem a népjelleg tradicionális besorolása a személyiségjegyek alapján. A sztyeppei lovas népekről úgy tartják, hogy nyilas-alkatok, akik szabadságszeretetükről, hitükről és harciasságukról híresek. Legrégebbi múltunkat és az ősi népjelleget tekintve valóban Nyilas jegyűek vagyunk, de európai keresztény államiságunk a józan, másokért felelősséget vállaló Bak csillagjegyhez köt bennünket. Az államalapítás föld jellegű: a Bak mellett a Szűz határozta meg, amely történelmünk jelentős személyiségeiben is megtalálható, Széchenyin és Kossuthon át egészen a jelenkorig. A rendszerváltoztatás óta pedig a levegő jegyűek vannak többségben a közéletben és a politikában. Mindkét államelnök a Vízöntő jegyből került ki, és a miniszterelnökök többsége is levegő jegyű volt 89 óta. Orbán Viktor a kifejezetten intellektuális Ikrek csillagjegyben született, és a Szűzben áll a Holdja, tehát a racionalitás és a szükséges kompromisszumkészség megtestesítője. Őt két levegő jegy követte a miniszterelnöki székben: először a Mérleg, majd ismét az Ikrek.

– Miért a levegő jegyűek érvényesülnek napjainkban?

– A levegő energiájú személyiség szellemi érdeklődésű, kommunikatív alkat, aki képes arra, hogy elmagyarázza a dolgokat, és kapcsolatokat teremtsen – előítéletek nélkül. De Németországban például a harcias Kos jegyből kerülnek ki a miniszterelnökök: Helmut Kohl és Schröder is Kos, ugyanúgy, mint a német származású XVI. Benedek pápánk. A Szentatya különleges karizmájú telihold-alkat: Kos-Nap és Mérleg-Hold idején született. A telihold személyiség a tudást és az igazságot keresi, mert szenvedélyes megismerési vágya van. Ez a vívódó alkat mindig változni és változtatni kész, tehát a konzervativizmus tökéletes ellentéte, akit a telihold világossága jelképez. A harmóniakereső, állandóságra, biztonságra törekvő Bika-alkattal szemben – aki II. János Pál volt – XVI. Benedek maga a megtestesült progresszivitás.

– A kötetben elemzett történelmi személyiségek közül ki áll a legközelebb a szívéhez?

– A Kos jegyű II. Rákóczi Ferenc, aki telihold előtt egy nappal a Szűz"Hold időszakában született: vagyis egy személyben hordozza magában a lázadást és az alázatot. A magyar szabadság szimbolikus személyiségét külföldön spirituális tanítóként, beavatottként ismerik, élete példaként állhat az Istent kereső, elkötelezett ember előtt.

– Milyen előnyök és hátrányok származhatnak abból az ellentmondásból, hogy egy tüzes jegyű nép államalapítása földies jegyben történt?

– A szabadságszerető, hittel és önbizalommal rendelkező Nyilas nép a földies Bak-energia alatt rákényszerült arra, hogy józanul, érzelemmentesen cselekedjen és felelősséget vállaljon a környezetében élő népekért.

– Mihez segít hozzá minket mindezek végiggondolása?

– Talán ahhoz, hogy az egymással ellentétes tulajdonságok és értékek elfogadása a fejlődést és a fennmaradást szolgálhatja. Ugyanakkor a túlzott elfogadás és kompromisszumkészség óriási lelki veszteséggel jár. A forradalmi alkat hiánya a kollektív erkölcsiség halálát jelentheti.

(napsugár)