Félszáz kiváló külföldi és félezer hazai és határon túli magyar íróval találkozhat a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál közönsége a következő négy napban – mondta el a rendezvény csütörtöki megnyitóján az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán hangsúlyozta, a magyar nyelvű irodalom számára különösen fontos, hogy egy ilyen unikális nyelvvel is bekapcsolódhasson a világ vérkeringésébe, a könyvfesztivál pedig nagyban hozzájárul ehhez. 

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a középkorban a szerzetesek a szentek életét terjedelmes könyvekben írták meg, mikor egy ilyen könyv elkészült, azt mondták, érdemes elolvasni, ezt jelenti a legenda szó is.

Ma Cervantes és Shakespeare halálának emléknapja van, de Szent György ünnepe is, akinek legendájához a vörös rózsa kapcsolódik, különösen Katalóniában, ahol ezen a napon a férfiak és a nők rózsával, illetve könyvvel köszöntik egymást és katalán javaslatra Szent György napján ünneplik a könyv világnapját is – mondta el a miniszter.

Balog Zoltán emlékeztetett arra is, hogy a könyvkultúra előmozdítása, a vidéki könyvtárak megerősítése a kormányzatnak is stratégiai célja, idén 1790 településen fog érezhetően javulni a nyilvános könyvtári szolgáltatás, az állami támogatás több mint egymilliárd forintos növekedésének köszönhetően.

Idén ünnepeljük a szervezett magyar könyvkultúra alapításának 220. évfordulóját is, ekkor alapították ugyanis a fesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése első jogelődjét – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Balog Zoltán hangsúlyozta, az irodalom, a jó könyvek közel hozzák egymáshoz a nemzeteket, azáltal, hogy az olvasók új nézőpontokat ismerhetnek meg. „Talán valamilyen sorsközösség is születik bennünk” – fogalmazott a miniszter.

A könyvfesztivál négy napon át csaknem 400 programmal várja a látogatókat a Millenáris parkban. A könyv és a szerzői jogok április 23-i világnapjához időzített kiállítás és vásár központjában idén nem egy kontinens, ország vagy nyelvterület, hanem a 220 éves szervezett magyar könyvkultúra áll. A fesztivál díszvendég írója az amerikai Jonathan Franzen.

A programok között pénteken a magyar könyvszakma legaktuálisabb kérdéseiről rendeznek szakmai beszélgetéseket, amelyen szó lesz a könyvkereskedelem legfontosabb kérdéseiről, a könyv jövőjéről, a digitalizálásról, a könyvpiac működéséről és ebben az állam lehetséges szerepváltozásról is.

MTI