Danuta Hübner, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa, Varga István, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és az Európai Uniós delegáció részvételével Márton György, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója, valamint a pályázat gesztora képviseletében Dr. Hargitai János, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke írta alá a támogatói és konzorciumi szerződéseket.

Ezt megelőzően a delegációnak Kollár László tulajdonos bemutatta a Bikalon épülő Reneszánsz Élménybirtokot, amely a legnagyobb hazai turisztikai beruházáson belül a legjelentősebb vonzerővel bíró létesítmény lesz. A szerződés aláírásának köszönhetően már biztos, hogy 2010 márciusában megnyithatja kapuit az élménypark.

“Az a célunk, hogy a Reneszánsz Élménybirtokon komplex szolgáltatást nyújthassunk a közönségnek. Ennek érdekében komoly erőfeszítéseket kell tennünk, hiszen Magyarország leghátrányosabb kistérségében kell megfelelnünk az EU-s elvárásoknak. A mögöttünk álló bő egy év – amióta az építkezés zajlik – azonban igazolta, hogy ezt össze tudjuk hangolni. Az EU nyújtotta támogatásra már a munkálatok elindulása óta számítunk, és nagy öröm számunkra, hogy mától ez biztosítva lesz. A Reneszánsz Élménybirtok első ütemének úgy 80%-a készült el eddig. 2010 tavaszától várjuk a közönséget, azonban az Élménybirtok szomszédságában található Puchner Kastélyszálló vendégei már bő egy hónap múlva részt vehetnek az úgynevezett főpróbákon, amelyeken egy kis ízelítőt kaphatnak a Reneszánsz Élménybirtok kínálatából” – mondja Kollár László tulajdonos.

A Baranyai Élménykörút projekt keretében több mint 20 kilométeren épül a Pécset, Orfűt és Abaligetet összekötő erdei kerékpárút, Bikalon Reneszánsz Élménybirtokot alakítanak ki, Mecseknádasdon “Rejtőzködő Borfalu” épül, Orfűn pedig Aquaparkot hoznak létre. A Dél-Dunántúli Operatív Program átfogó célja, hogy a régió leszakadó térségből, stabil középmezőnybe kerüljön. A gazdasági recesszió idején különösen fontos, hogy támogatást kapjanak azok a vállalkozások, amelyek előre akarnak menekülni, hiszen az ő segítségükkel új munkahelyek jöhetnek létre.