Hirdetés

A zene kezdetben korokhoz és műfajokhoz kötődött, utóbbiak között pedig alig volt átjárhatóság. Egyebek mellett az opera, az operett, az egyházi zene, a később megjelent pop és rock saját útját járta, előadóik is valamelyik képviselőjeként lettek népszerűek. Aztán ezek a szigorú határok kezdtek elmosódni, amikor egyes képzett zenészek, énekesek több területen is helyt tudtak állni: megszületett a kevert stílusokból álló műfaj, a crossover.

Simon Cowell, a neves brit üzletember, tévés gyártásvezető (producer), többek között a The X Factor és a Britain’s Got Talent döntnöke ehhez a stílushoz keresett és talált négy fiatalembert, velük alakította meg 2004-ben az Il Divo énekegyüttest. Megelőlegezte számukra a sikert: a bariton hangú, spanyol Carlos Marín Menchero, valamint a három tenor, az amerikai David Miller, a svájci Urs Bühler és a francia Sébastien Izambard már két nap múlva bemutatkozó lemezén dolgozhatott egy hangstúdióban.

Az egymástól megjelenésben, hangban, előadásmódban eltérő, de megszólalásban mégis tökéletes egységet képező énekesek első, Il Divo című lemezükkel valóban robbantottak. A világszerte ötmillió példányban eladott album több országban a sikerlisták élére került, a rajta lévő Unchained Melody (Senza catene) napjainkban is műsoruk része.

Dalaikat angolul, olaszul, franciául, latinul, spanyolul, portugálul éneklik, néhányat több nyelven is, ugyanakkor hozzáteszik, hogy számukra a romantika nyelve a spanyol, műsorukat pedig „az opera, a színház és a koncert fúziójának” tekintik. Mint bevallották, kezdetben úgy gondolták, hogy közönségük kizárólag az operák miatt fordul majd feléjük, de rövidesen azt tapasztalták, hogy néhány jól ismert áriát már nem csak az operarajongók fogadtak szívesen. Színpadi öltözékük mindig elegáns, a szövegekhez igazított kézmozdulataik kifejezőek, a legmagasabb hangokat sem dagadó nyaki erekkel, inkább a hangok képzéséhez szükséges tökéletes légzéstechnikával és szájnyitással éneklik. De nem csupán magukra gondolnak, rendszeresen vesznek részt jótékonysági rendezvényeken, pénzt gyűjtöttek többek között a Save the Children (Mentsétek Meg a Gyermekeket) szervezet számára.

Korábban írtuk

2021 decemberében váratlan tragédia érte őket. Carlos Marín Menchero Covid-fertőzéssel került kórházba, ahol két hét után elhunyt. Társai ekkor a szintén bariton hangú, mexikói–amerikai Steven LaBrie énekessel adott kegyeleti koncertkörúttal emlékeztek meg róla. Átmenetinek gondolt együttműködésük olyan jól sikerült, hogy a felállást véglegesítették, így már ebben az összetételben készítették az évfordulóra utaló XX című albumukat.

Jelenlegi műsoruk két évtizedes pályafutásuk felvételeiből válogat, amelyben ott található a klasszikus Adagio, az örökzöld Bésame mucho (Szeretlek én, jöjj vissza hozzám), a popsiker Power of Love (A szerelem hatalma), valamint koncertzáróként az egyik példakép, Andrea Bocelli felejthetetlen dalának átdolgozása, a Time to Say Good Bye (Itt az ideje a búcsúzásnak).

Az Il Divo már többször is óriási sikerrel koncertezett Budapesten, az évfordulós összegzés azonban különleges élményt sejtet.