Karácsonyfaégő

A termékre különböző európai direktívák, előírások vonatkoznak, amennyiben a termék ezeknek megfelel akkor a gyártónak kell feltüntetnie a CE jelet. Az égősorhoz mindenképpen mellékelni kell egy magyar nyelvű használati-, kezelési útmutatót és a termékre vonatkozó legfontosabb figyelemfelhívásokat, a CE megfelelőségi nyilatkozatot. Más vonatkozik egy kültéri és egy beltéri füzérre, ezt is egyértelműen jelezni kell, a terméken feltüntetett függőcímkén.

Ezen kívül a terméken feltüntetett utasításnak tartalmaznia kell a gyártmány modellszámát, a gyártó / forgalmazó nevét, védjegyét, a termék feszültségét (V), teljesítményét (W), frekvenciáját (Hz), a villamos érintésvédelmi osztályt.

Ha a fenti információk közül valamelyik hiányzik, érdemes másik termék után nézni, ugyanis a hiányos információk kétségbe vonják a termék megbízhatóságát.

Kozmetikumok

Kozmetikumokat ajándékozni nagyon hasznos és mutatós, nem lehet nagyot hibázni, mert minden hölgy örömmel fogad egy szépészeti ajándékcsomagot.

Ebben a termékkörben is vannak fontos tényezők, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Érdemes bőrgyógyászok által tesztelt terméket vásárolni – ha az árucikk rendelkezik ilyen igazolással-, az megjelenik a címkén.

A kozmetikai gyártók a címkén jelzik az allergén anyagok jelenlétét a készítményekben.

A bőrtápláló hatóanyagokat, vitaminokat, és a bőr számára előnyös hatásokat biztosító egyéb adalékanyagokat is szerepeltetik.

Kötelező feltüntetni, meddig őrzi meg a termék a minőségét, illetve a felbontás után mennyi ideig tartja meg a kozmetikum az eredeti tulajdonságait.

Ezért is fontos, hogy a vásárlás előtt a termék címkéjének tartalmát alaposan tanulmányozzuk annak érdekében, hogy a megfelelő információ birtokában jó döntést hozhassunk.

Játék

Nem karácsony a karácsony játékok nélkül: jellemzően minden családban vagy rokonságban van egy vagy több gyermek, akit szívesen lepünk meg különböző játékokkal.

Nézzük, ezeknek a termékeknek a kiválasztásánál mire kell ügyelni: fontos a biztonság, a használhatóság, a korosztály. A terméken rajta kell lennie a CE jelölésnek, mely a megfelelőséget igazolja, azonban nem jelenti azt, hogy bármely játék bármelyik korosztálynak adható.

Kötelező azt is feltüntetni, mekkora gyerekeknek a legcélszerűbb ajándékozni a szóban forgó terméket, ezt vegyük figyelembe, hiszen csak így élvezheti a kicsi a játék örömét. Sok termék nem ajánlott 3 évnél fiatalabb gyerekeknek. Még ha úgy is gondoljuk, a mi csemeténk elég érett már ezekhez a játékokhoz, mégse vegyük meg neki, mert a jelölés általában arra figyelmeztet, a terméknek levehető, letörhető részei vannak, melyek lenyelve komoly problémákat okozhatnak.

A plüss termékek kiválasztásánál is szem előtt kell tartanunk, hogy az adott állatka ne legyen túl nagy a gyereknek és ne hulljon a szőre. Éles, hegyes termékeket természetesen nem ajánlott kicsiknek megvenni.

Mindig vegyük figyelembe azt is, hogy az ajándék fejleszti-e a gyermek képességeit: legjobb, ha az apróságok játék közben fejleszthetik kézügyességüket, gondolkodásukat, mozgásukat.

Végül, annak ellenére, hogy biztonságos játékot vásárolunk, ne hagyjuk felügyelet nélkül a kisgyermeket!

Élelmiszer

Az ünnepekkor kiemelt szerepe van az étkezéseknek. Ilyenkor végre összegyűlik az egész család, mindenki ráér a több fogásos ebédekre, vacsorákra. Nagyon lényeges azonban, mi kerül az asztalra: a TÜV SÜD KERMI Kft. szakértői azt javasolják, vásárlás előtt tüzetesen nézzük át a csomagolást, ugyanis a minden információnak itt kell szerepelnie. Előírás, hogy a gyártónak/forgalmazónak szerepeltetnie kell minden felhasznált anyagot a csomagoláson. Fontos tudni, hogy minden adalékanyagnak (pl. színezék, tartósítószer) van E száma, de mivel egy kémiai névvel is rendelkeznek, elképzelhető, hogy a csomagoláson csak ezt jelölik. Az adalékanyagokat a technológiai funkciónak megfelelő csoportnévvel együtt kell feltüntetni.

Azt is egyértelműen jelölni kell, meddig őrzi meg a termék a minőségét.

A gyártónak/ forgalmazónak mindenképpen meg kell győződnie arról, hogy az általa gyártott, vagy forgalmazott termék kielégíti a kötelező előírásokat mind élelmiszerhigiéniai, mind minőségi szempontból.

Allergiás reakciók az élelmiszereknél is problémákat okozhatnak, célszerű tehát megnézni, milyen allergén anyagokat tartalmaz a termék – ezeket minden esetben jelölni kell.

Érdemes még tudni, hogy panasz, nem megfelelő minőségű termék esetén sem tehetetlen a vásárló: vissza kell vinni a terméket a vásárlás helyére, és ott kötelesek vagy helyben orvosolni a problémát, és tömeges megbetegedés esetén bejelenteni azt az illetékes hatóságnak.