Egy korábbi, sikeres lakásmozi-sorozaton felbuzdulva egy új filmet, a Rég nem szerelem címû, francia–belga mozit is meg lehet nézni otthon a Magyarhangya filmforgalmazó jóvoltából. 

Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az ár ugyanúgy 1500 forint fejenként, akárcsak egy moziban, de bensõségesebb a mozizás, ha barátok vesznek körül, a társaság valamelyik tagjának lakásában. Ráadásul a válásról szóló film után egy párterapeutával is beszélgethetünk.

– Ha összejön egy legalább tizenötfõs társaság és rendelkezik egy megfelelõ méretû nappalival, blu-ray lejátszóval, HD-projektorral, illetve vetítésre alkalmas felülettel, április 11-ig jelentkezhet. Tíz idõpontot hirdettünk meg, ennek a felét már lefoglalták – mondja Bognár Péter, a független közösségi filmforgalmazó Magyarhangya ügyvezetõ igazgatója és társalapítója. – Szerintünk barátokkal, ismerõsökkel sokkal bensõségesebb hangulatban lehet filmet nézni. Párterapeutákkal is felvettük a kapcsolatot, hiszen a válás sokak számára érdekes téma, a lakásvetítésekre egy-egy pszichológus is eljön. Egy korábbi vetítésünkön nagyon érdekes beszélgetés alakult ki.

A Scope100 online filmfesztivál idei gyõztes alkotását egyébként ma – április 6-án – mutatják be a mozikban, és végig egy lakásban játszódik: a lakásvetítés ötletét is részben ez adta. Joachim Lafosse rendezése egy tizenötéves házasság végérõl szól, amikor a pénzügyi kiszolgáltatottság ellehetetleníti a szereplõk érzelmi viszonyainak egyébként is problémás rendezését. Boris (Cedric Kahn) nem tud elköltözni a lakásból amiben addig ikerlányaikkal közösen éltek, amíg Marie (A némafilmesért Oscar-díjra jelölt Bérénice Bejo) nem vásárolja ki belõle. A film nem egy házasság megromlását mutatja be, hanem realista módon tárja fel a szereplõk jelenidejû próbálkozásait a helyzet megoldására.

A Magyarhangya jellemzõen olyan, érdeklõdésre számot tartó filmeket hoz Magyarországra, amelyeket egyébként nem mutatna be a többi filmforgalmazó cég. Európában elsõként fogalmazta meg törekvéseit a közösség alapú filmforgalmazás kidolgozására, egy független, fenntartható modellel kívánja a kultúra terjesztését új alapokra helyezni, alulról szervezõdve, mozgalomként szólítja meg a fiatal generációt országszerte. Egy olyan modellt szeretnének meghonosítani, ahol a közönség nem csupán passzív befogadója, hanem aktív alakítója is a mozik programjának.

A lakásvetítés ötlete egy korábbi nagy sikerbõl, a Ernelláék Farkaséknál címû film alternatív terjesztésének módjából született, a rendezõ Hajdú Szabolcs alkotógárdájával a saját lakásában forgatott költségvetési megfontolások miatt, majd alternatív terjesztési eszközként lakásvetítéseket szervezett nagy sikerrel.

Fehérváry Krisztina