„A közmédiumokat fenntartó adófizető polgárok, a nézők szempontjából is elfogadhatatlan, ha jövőre drasztikusan, legkevesebb 5 milliárd forinttal csökkentik az MTV finanszírozására eddig fordított költségvetési összeget” – jelentette ki Medveczky Balázs ügyvezető alelnök, miután a Népszabadság ismertette az elvonás tervét. Hozzátette: a közmédiumok működésében elérhetők megtakarítások, de ez nem lehet egyenlő az MTV megbénításával, azzal, hogy elveszik a vezető köztelevízió forrásainak csaknem 20 százalékát. Ez példátlan és ráadásul járhatatlan út, mert az indokolatlan megszorítások végső soron a minden eddiginél szükségesebb társadalmi párbeszédet számolhatják fel.

Az amúgy is alulfinanszírozott MTV az elvonások miatt nem tudna fontos közszolgálati műsorokat készíteni az évtizedek óta megszokott időkeretben. Veszélybe kerülne például a vidék életéről szóló regionális hálózat fenntartása, a hitéletet bemutató vallási, és a nemzetiségek mindennapjairól szóló kisebbségi műsorok léte.

Nagy Attila gazdasági igazgató szerint a 2010-re kilátásba helyezett megszorítás – ellentétben a lap állításával – csak arra alkalmas, arra viszont nagyon, hogy fenntartsa a politika érdekében álló költségvetési rövidpórázt. Ez a két jövő évi választás, a parlamenti és a helyhatósági voksolás nagy időtartamú, tehát sokoldalú közvetítését akadályozná meg – tette hozzá.

Az MTV 2005 óta eredményesen gazdálkodik, 4 éve folyamatosan nyereséggel zár, míg az azt megelőző tíz évben 50 milliárd forint veszteséget halmozott fel – idézte fel a gazdasági igazgató. Akadnak azonban olyanok, akik most is zavarosnak akarják láttatni működését, annak ellenére, hogy a nagy értékű szerződések jogszerűségét nemrég igazságügyi szakértők is megállapították. Egyeseknek mégis érdekük, hogy vélelmezett szabálytalanságokra hivatkozva, illetve az éves költségvetések elfogadásához kapcsolódva álindokokkal tartsák sakkban a közmédiumot. Az MTV menedzsmentje azonban kiáll a független közszolgálati műsorszolgáltatás mellett.

Megszorításokkal se lehet törvénytelenségre kényszeríteni a köztévét – jelentette ki a gazdasági igazgató. A médiatörvényt sértené ugyanis az a kormányzati „spórolási” terv, amely előírná, hogy az m2 csatorna adását műholdról ne sugározza az MTV. A médiahatóság erre kifejezetten kötelezte a nagyobbik köztévét – betartva a törvény betűjét. Az is a nézők érdekében állna, hogy folytatódjon a digitális átállás. A tervezett megszorítások, a pénzkivonás viszont a megkezdett fejlesztések leállítását vonná maga után az MTV-ben. Ez azt is jelentheti, hogy ahelyett, hogy egyre több HD tartalom készülne Magyarországon, a csökkenne a korszerű technológia alkalmazásának aránya.

Nagy Attila gazdasági igazgató szerint lenne lehetőség a közmédiumok finanszírozását európai módon átalakítani. Erre az MTV több szakmai javaslatot is tett, de ezek egyelőre nem találtak meghallgatásra. A Magyar Televízió mégis bízik abban, hogy a költségvetési törvény elfogadásakor a gazdasági racionalitás kerekedik felül a politikai megfontolásokon.