Ebben az esztendőben sajnos már nem az első csapás sújtja országunkat. Október 4-én mintegy negyven perc alatt öntötte el Devecsert, Kolontárt, Somlóvásárhelyet a vörös sártenger és ragadott el életeket, tett tönkre családokat, pusztított el földet-házakat, egy élet munkáját. Ország-világ fogott össze, hogy segítse a térség károsultjait. Ehhez a nagyszabású gyűjtéshez csatlakozik az MTV is egész napos műsorával, hogy az ország lakosságát bevonja a pénzgyűjtés folyamatába. A közszolgálati televízió a 23 megyei jogú város polgármestereit arra kérte, segítsék a gyűjtést és adjanak helyet ezen a napon gyűjtőállomásoknak, ahol minden felajánló a távolság ellenére is adakozhat a vörösiszappal elárasztott településeknek.

A pénzadományokat reggel 8 és 20 óra között a Városházán kihelyezett urnákba dobhatják bele, illetve a Magyar Kármentő Alap központi számlaszámaira küldhetik:

Belföldön: 11794022-22222222

Külföldön: HU 28117940-2222222222-00000000

Telefonon:

Magánszemélyek: 06-1-759-59-59

Cégek: 06-1-759-50-50 cégek

Ezek a telefonszámok vasárnap 7.00-22.00 óráig élnek.

A nap során az MTV budapesti stúdiójából több alkalommal jelentkezik a két műsorvezető, Szöllősi Györgyi és Gundel Takács Gábor, ezen kívül több riporter, televíziós munkatárs ad helyszíni tudósítást, hogy gyors és pontos tájékoztatást adjanak az országos gyűjtésről, a Veszprém megyében történt ipari katasztrófáról, a szívszorongató emberi sorsokról, a tragédiák megrázó eseményeiről és a továbblépés lehetőségeiről.

Vasárnap a VÖRÖSISZAP műsorsorozat mellett több MTV-s produkció is foglalkozik a témával:

11.00 Katolikus mise – Ajkáról jelentkezik

12.35 Sport7 – stábja részletes beszámolót ad az október 13-án Veszprémben rendezett jótékonysági labdarúgó mérkőzésről, ahol a bajnokságot vezető Videoton csapata játszott az NB III-as Devecser csapatával.

13.05 Hogy volt Extra – élő 74 perces adásában tudósok, szakértők beszélnek a magyarországi katasztrófák történeti áttekintéséről, a természeti, civilizációs és ipari katasztrófákról, azok megoldásairól, a továbblépés lehetőségeiről és arról, mit kell, lehet tenni ilyen váratlan helyzetben, mire kell, lehet felkészülni.

Műsorvezetők: Radványi Dorottya és Gaskó Balázs

Vendégek: Juhász Árpád – geológus, Kocsis Tibor – filmes, Karátson Dávid – természettudós, Figeczky Gábor – a WWF (World Wide Fund for Nature, Természetvédelmi Világalap) Magyarország megbízott igazgatója és sokan mások, a téma szakértői közül.

A nap végén, 21 órától ötvenperces élő adásban ad hírt az MTV a gyűjtés eredményiről, sikereiről.