Újdonságként idén bevonják a műemlékfürdőket is, amelyek épületeit vezetett túrákon járhatják be az érdeklődők. Budapesten négy fürdőben, a Lukácsban, a Gellértben, a Széchenyiben és a Rudasban szerveznek esti sétákat, míg a Budapesti Történeti Múzeum a Budavári Palotában Reneszánsz életképek címmel rendez palotatörténeti vezetést, reneszánsz viselettörténeti bemutatót és történelmi táncházat.

Az Árpád-kori templomok közül például a tornaszentandrási ikerszentélyes templom, Csarodán a mosolygó szentek freskójával díszített református templom, Márokpapin a kívülről is festett Árpád-kori templom, valamint a karcsai református templom várja a látogatókat.

Vidéken egyebek mellett az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban, Győrött a Városi Művészeti Múzeumban, Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeumban, Zircen pedig a Bakonyi Természettudományi Múzeumban szerveznek színes programokat, de várja látogatóit a Nádasdladányon a Nádasdy-kastély, Dégen a Festetics-kastély, Sárváron a Nádasdy-vár, Ozorán a reneszánsz Pipo-várkastély is.

A mintegy kétszáz műemléki helyszínt díjmentesen vagy 110 forintos, jelképes belépődíjjal tekinthetik meg az érdeklődők.