Hirdetés

Hiába, az ember már csak olyan, az érdekli a leginkább, ami rejtve van a szeme elől, legyen a kíváncsiskodás tárgya akár egy különleges mesterség, mint például a műtárgy-helyreállítás titokzatos műveleteit végző restaurátoré. A Magyar Nemzeti Múzeum rendhagyó tárlatán az ilyesfajta kíváncsiságunkat igazán kiélhetjük, ugyanis a múzeum látvány-res­tau­rátorműhelyének üvegfala előtt élőben követhetjük nyomon egy nem mindennapi műtárgy, a Seuso-tál helyreállításának aprólékos munkáját. A Seuso-kincs az antik kultúra egyik legértékesebb kollekciója, a római császárkor késői szakaszából (Kr. u. IV–V. század) származik.

Bár mára az egykori padlásterekben működő, titokzatos hangulattal, valamint festék- és vegyszerszaggal átitatott restaurátor-műhelyeket modern gépekkel felszerelt, hovatovább high-tech laboratóriumok váltották fel, mindez semmit sem vesz el e mesterség romantikájából. A restaurálás során nemcsak helyreállítják a régi korok remekeit, hanem szinte a legelemibb szintig feltárják a tárgy történetét, megismerve az alkotási folyamatot, a műtárgy keletkezésének körülményeit és még ezernyi más érdekességet.

Nagy Melinda főrestaurátor

L. Simon László, a múzeum főigazgatója a rendhagyó kiállítás bemutatásán elmondta, hogy a közönség figyelmének ébren tartásához újszerű megoldásokra van szükség, mint amilyen például a most munkába állított látvány-restaurátorműhely: technikai felszereltsége a legmodernebb, így világszínvonalú háttérrel lehet az intézményben e különlegesen értékes műtárgyat restaurálni. Felidézte, hogy a több mint egy évvel ezelőtti kinevezésekor azzal szembesült: már jó ideje nem szerepelt a nagyközönség előtt a Seuso-kincs névadó darabja. Szerinte a műhely jelentősége, hogy a közönség most megismerheti a műtárgyat, beleláthat abba a folyamatba, aminek köszönhetően a műtárgy kiállításra kész állapotba kerül, és nem utolsósorban inspirálhatja a művészi hajlammal megáldott fiatalokat, hogy ezt a pályát válasszák. L. Simon László hozzátette, a tervek szerint a következő lát­vány-res­tau­rá­tor­műhelyt az esztergomi várban a jövő év elején adják át.

Németh Norbert fém- és ötvösrestaurátor-művész a tárlaton ismertette, hogy a műtárgy restaurálása valójában több éve zajló folyamat, ráadásul mérete miatt egy időben több szakember is dolgozik a feladaton, új technikákat, egyedi, újító eljárásokat alkalmazva. Mivel a tál díszítményei igen sérülékenyek, a precizitást igénylő beavatkozásokat speciális mikroszkópok alatt végzik: e finom és aprólékos munkafolyamatokat a kivetítőn is figyelemmel kísérhetik a látogatók, ez a lehetőség pedig szinte testközeli élménnyé avatja a műhely üvegfallal elkülönített helyiségében zajló munkát. A látvány-restaurátorműhely október 7-től nyolc hónapon át tekinthető meg a múzeumban.

Korábban írtuk