Az 1920-as években járunk, amikor is Bittera Gyula kémikus, a kor neves gyógynövénykutatója egyenesen Provence-ba utazott, hogy ott a nagy múltú Vilmorin & Cie kereskedőcégtől levendulamagokat vásároljon. Persze adódott a kérdés, hogy a Budakalászon előnevelt Lavandula angustifolia, azaz francia- vagy közönséges levendulatöveket hol ültesse el Magyarországon? Bittera annak érdekében, hogy megtalálja számukra a legjobb helyet, éghajlat- és talajtani felméréseket végeztetett. A vizsgálatok alapján egyértelműen Tihany lett a befutó, hiszen ott nemcsak, hogy ásványi anyagokban dús, vulkanikus a talaj, hanem magas a napsütéses órák száma is, ami elengedhetetlen a párás, mediterrán klímát kedvelő növény számára. Szerencsére a tihanyi apátságnak volt is bérbe adható, megfelelő nagyságú területe, mégpedig a Csúcs-hegy déli lejtőjén, ahol 1926-ban Bittera Gyula megkezdte az első, kísérleti jellegű levendula-telepítését.

Hirdetés

A tihanyi levendula olyannyira sikertörténet lett, hogy a belőle előállított olaj minősége megelőzte a franciáét, így ekkoriban az olajat külföldre is exportálták, a tőzsdén jegyezték, sőt az egyik legnagyobb luxus kozmetikumokat gyártó cég, a Coty is vásárolt belőle.

Azon, hogy Bittera Gyula öröksége visszatérjen Tihanyba, élettörténetét és munkásságát mindenki megismerhesse, a levendula pedig újra reneszánszát élje, egy házaspár, Hollán Éva és Nyárádi Zsolt hosszú éveken keresztül dolgozott.

A teljes cikket az e heti Demokratában olvashatják el.

Korábban írtuk

Eau de Tihany – Illatok Háza: