Ne légy híres! – mered a szemlélőre bambán egy öltönybe szorított gorilla feLugossy László vegyes technikával készített, csaknem életnagyságú, zavaróan emberszerű alkotásán, figyelmeztetve a művészi életpályája buktatóira.

A groteszk-frivol hangvételű munkák mellett az alapítás tizennyolcadik évfordulójának alkalmából a galéria tulajdonosa, Szalóky Károly köszöntőjében tisztelgett a galéria nemrégiben elhunyt művésze, El Kazovszkij emléke előtt. A színházi díszletek, görög drámák, misztikus lények világát idéző vásznairól, díszlet- és színpadterveiről ismert képzőművész mellett olyan kiváló alkotók állítanak most ki, mint Nádler István, Szotyory László, Ujházi Péter, Szirtes János, feLugossy László, Várady Róbert, Rácmolnár Sándor, vagy épp a fiatalabb, harmincas generáció realista festői: Herman Levente, Csiszér Zsuzsi és Győrffy László.

Az ünnepi alkalomból a galéria egy hónapon át bepillantást nyújt művészei életútjába, akik a 90-es években készült műveik mellé egy-egy friss, 2006–2008 közt készült alkotást választottak. A párban kiállított festmények a pályák ívét, a művészek akkori és aktuális látásmódját tükrözik.

A Várfok Galéria hosszú utat járt be az 1990-es évek eleje óta. A hajdani föld alatti széntároló helyiségből kiállítótérré „átvedlő” létesítmény az egyik legelsőként alakult, és azóta folyamatosan működő magánalapítású galéria, amely a kortárs magyar művészet bemutatását vállalta. Tulajdonosának, Szalóky Károlynak nem titkolt célja különböző generációk, stílusok, személyiségek széles spektrumának megismertetése, s ezt a kulturális missziót elmondása szerint „lokálpatrióta” módján, saját utcájában álmodta meg, ahol ő maga is felnőtt, s amelynek környékén mára több tanítványa is nyitott saját galériát, sikerrel.

A Várfok utca elején húzódó emelkedő immár a magyar kortárs művészeti megnyitók, performance-ok és kulturális rendezvények tengelyévé vált, jelenleg hét kortárs művészeti galériának és kiállítóteremnek ad otthont. A központi galériák, vagyis a Várfok Terem, XO terem és az OktogonART mellett itt található a Színhely Galéria, a Várnegyed Galéria, a Ponton Galéria és a MONO galéria is.

Művészkörére kezdetben groteszk, zabolátlan hangvétel volt jellemző az ide kötődő kiállítók, feLugossy László, Bukta Imre, Gerber Pál, Kungl György, Szurcsik József, Roskó Gábor jóvoltából. Később a kortárs magyar képzőművészet meghatározó és kiemelkedő alakjai is csatlakoztak, így a Kossuth díjjal kitüntetett Nádler István, El Kazovszkij vagy a videomunkáival és perfomanszaival ismertséget kivívó Szirtes János. A galéria programjában következetesen ragaszkodik a kortárs magyar képzőművészet fontos értékeinek bemutatásához, izgalmasnak ítélt vonulatainak megjelenítéséhez.

Szigorúan értékcentrikus szemléletével igyekszik elősegíteni új műalkotások létrejöttét és jelenlétét a magyar és nemzetközi kortárs művészeti piacon. Bemutatott művészei többnyire a magyarországi neo-avantgárd második nemzedékéhez tartoznak, illetve történeti jelentőségű magyar és nemzetközi művészeti irányzatokhoz kapcsolódnak. Eddig közel ötven magyar művésznek rendezett kiállítást, és napjainkra kialakult az a 10-12 névből álló gárda, amelynek rendszeres munkabemutatót biztosít. E kör legfiatalabb tagja Herman Levente, aki Marosvásárhely és Budapest közt ingázva tölti napjait, mióta az Élesdi Művésztelepről csatlakozott a Várfok Galériához.

A siker elvárásokat támaszt, nehéz mindig újabb és újabb ötletekkel előállni. Hogyan tovább? A nagykorúság ellenére a Várfok Galéria örök gyerek marad, Szalóky Károly kísérletező kedve nem hagy alább. Ezt bizonyítja a tavaly decemberben nyílt Spiritusz elnevezésű, nagy forgalmú művészeti bolt, és az immár harmadszorra nyíló szabadtéri kiállítás-sorozat, amely a Budai Várba sétáló látogatók figyelmét hivatott felkelteni. Ezt a pedagógiai és művészi célzatú, Galéria 19 elnevezésű kezdeményezést első ízben tavaly tavasszal Picasso egykori élettársa, Francoise Gilot festőművész nyitotta meg.

A Várfok Galéria nemzetközi elismerést vívott ki több külföldi magyar kulturális kirendeltségen rendezett tárlatával is: többek közt Párizsban, Brüsszelben, Berlinben és Eisenstadtban, de a magyar kortárs művészek képviseleteként rendszeresen jelen van a nemzetközi kortárs művészeti vásárokon is (FIAC-Párizs, ARCO-Madrid, KUNST-Zürich, Kunst-Köln, ViennArtfair). Projektekben és ötletekben tehát nincs hiány, a fejlődő honi műkereskedelem, a változó igények s fiatal galériák, dinamikus aukciósházak, óriás művészeti központok létesülése, az egyre nyüzsgőbb művészeti szektor sodrásában is kívánunk további kitartást és sikert.

V. I. L.