A víz az élet, a víz igazi kincs, amit nem értékelünk igazán – erre hívja fel a figyelmet alkotásával Sanjeev Chatterjee, az indiai származású amerikai rendező. Az Egy a víz című filmet a világ 14 országában forgatták, a stáb Kenyától Japánig, Equadortól Indiáig Földünk számos pontján – többek között hazánkban is – járt. A másfél órás mozi megmutatja, hogy hol, hogyan bánnak az ivóvízzel. Sok helyen ugyanis minden cseppje érték, máshol azonban – főleg a nyugati civilizációkban – óriási pazarlás folyik a vízzel.

Az ivóvíz kapcsán napjainkra kialakult világméretű válsághelyzetet, és az ezzel együttjáró aránytalanságot jól mutatja az a tény, hogy Földünkön nap mint nap 1,5 milliárd ember nem jut tiszta és friss vízhez! Mindeközben pedig egy átlagos amerikai húsz perc alatt több vizet használ el, mint egy „tipikus” afrikai egy egész nap során.

A részben Magyarországon, Budapesten és Baján készült film premierjének házigazdája Vujity Tvrtko, a Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 nagykövete lesz. Annak idején ő csábította a Sugovica partjára a filmeseket. A riporter szerint a bajai nézők döbbenetesen erős képek segítségével torokszorító történeteket és csodálatos tájakat ismerhetnek meg.

A filmben interjú látható több nemzetközileg ismert személyiséggel, egyebek mellett a XIV. Dalai láma és ifjabb Robert F. Kennedy is megosztja a nézőkkel a témával kapcsolatos gondolatait.

A Tér-Film-Zene Fesztiválhoz idén első alkalommal kapcsolódott Fidesz és a KDNP által irányított Baja városa. A helyi különlegességet a filmpremier mellett az adja, hogy az érdeklődők a XXI. Budapest-Baja Hosszú távú Nemzetközi Evezősversenybe is bekapcsolódhatnak, amelyet a fesztivál nyitó napján, vagyis pénteken tartanak meg. A főváros és Baja közötti 160 km-s távot egy nap alatt teljesítik az indulók, a Bácska fővárosaként emlegetett város nézőközönsége pedig a főtéri kivetítőn keresztül folyamatosan nyomon követheti a verseny állását. Mindezt természetesen a filmek közötti szünetekben vetített összefoglalók révén. A Budapestről péntek hajnalban induló evezős verseny résztvevői délután érkeznek meg a Bajai Ifjúsági Tábornál lévő célba. Az utolsó befutó megérkezése után pedig a város polgármestere átadja a település lakosainak az új helyi Vízisport Centrumot. Az erőpróbát követő ünnepélyes díjkiosztót azonban már a fesztivál második napján, közelben lévő főtéri színpadon tartják meg.

A filmek és a sportközvetítések egy nagy méretű, 20 négyzetméteres (nappali fényben is jól látható) ledfalon tekinthetők majd meg. A bemutatóra és a Tér-Film-Zene Fesztivál valamennyi programjára a belépés díjtalan.

A Tér-Film-Zene Fesztivál programja:

Július 31. péntek

Szentháromság tér

12.00 Tudósítás a Budapest-Baja Maraton evezős versenyről

16.45 Magyar rajzfilmek, Külföldi rajzfilmek

17.15 Tudósítás a Budapest – Baja Maraton evezős versenyről

17.45 Puskás Hungary magyar életrajzi film

19.45 Összefoglaló a Budapest – Baja Maraton evezős versenyről

21.30 Made in Hungária magyar zenés film

23.10 Némafilmek

Petőfi-sziget, Bajai Ifjúsági Tábor

A hajnalban induló evezős verseny résztvevői a tervek szerint 13 óra és 21 óra között érkeznek a Bajai Ifjúsági Tábornál lévő célba. A befutókat a szervezők és a strandolók köszöntik.

21.30 Vízisport Centrum átadása – az utolsó befutó megérkezését követően

Beszédet mond dr. Révfy Zoltán polgármester.

Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, a Bajai Spartacus VSC elnöke átveszi Baja várostól a létesítményt.

Az átadást követően tűzijáték.

Augusztus 1. szombat

Szentháromság tér, Kivetítő

10.00 Rajzfilmek

12.00 Összefoglaló a Budapest – Baja hosszú távú evezős versenyről,

17.20 Bacsó Péter rendező emlékére vetítik a Nyáron egyszerű című filmet

19.00 Budapest-Baja evezős verseny díjkiosztó ünnepség

20.30 One Water című dokumentumfilm magyarországi ősbemutatója

22.00 Némafilm – Stan Laurel és Oliver Hardy

Augusztus 2. vasárnap

10.00-12.00 Matiné – Rajzfilmek

17.30 Magyar rajzfilmek

18.00 Alkotások a Magyar TV archívumából

19.00 Összefoglaló a Budapest-Baja hosszú távú evezősversenyről

19.30 USTI-OPRE Éleszd a tüzet! magyar-német-szerb zenés dokumentum film

21.00 Az HBO bemutatja: Gyerekjáték című amerikai vígjátékot

23.00 Némafilm – Stan Laurel és Oliver Hardy