Az önkéntes kifejezés olyan személyt jelöl, aki saját akaratából egy közösség számára végez valamilyen hasznos tevékenységet, melyért cserébe nem vár pénzbeli ellenszolgáltatást. Az önkéntesség minden egészséges társadalomnak szerves része.

Az Alapítvány elmúlt években elért eredményei azt mutatják, hogy folyamatosan nő hazánkban az önkéntesség ismertsége, az önkéntesek száma. Egyre több ember érzi úgy, hogy személyiségét fejleszti, új kapcsolatokat épít ki az önkéntes tevékenységek révén, s mindeközben segíthet a rászorulókon is. Ma már a vállalatok egy része is felismerte, hogy a társadalmi felelősségvállalás keretében szervezett vállalati önkéntes programokkal növelheti dolgozói elköteleződését, motivációját, hozzájárul személyes fejlődésükhöz, s a cég jó társadalmi megítélését, hosszú távú fenntarthatóságát is elősegíti. A pozitív változások ellenére azonban az önkéntesség társadalmi ismertsége és elismertsége még mindig nem elég magas hazánkban, kevesek kapcsolódnak be rendszeresen, szervezett keretek között önkéntes tevékenységbe. Az ÖKA egyik alapvető célkitűzése az önkéntességgel kapcsolatos pozitív társadalmi attitűd elősegítése és az önkéntesség széles társadalmi ismertségének növelése. Ennek érdekében hozták létre az Önkéntességért Díjat is, mely 2009-től az alábbi három kategóriában kerül kiosztásra évente egyszer.

I. Az év önkéntese (magánszemélyeknek)

II. Az év önkéntes programja (állami és önkormányzati fenntartású intézményeknek/ civil szervezeteknek)

III. Az év vállalati önkéntes programja (cégeknek)

A nyerteseket egy 4 főből álló zsűri választja ki, amelynek tagjai között egy fő a civil szervezeteket, egy a vállalati szférát, egy az állami szférát képviseli, valamint egy fő önkéntes. A díjakat a 2009. december 3-i Önkéntességért Díjkiosztó Gálán adjuk át ünnepélyes keretek között, mely idén első alkalommal kerül megrendezésre. Az esemény fővédnöke Sebestyén Márta, aki 2007 óta az Önkéntesség Európai Nagykövete cím birtokosa is.

A jelölésekre pályázat útján kerül sor. A pályázati kiírás és adatlap megtalálható az ÖKA honlapján.

Még több információ az önkéntességről: www.onkentes.hu

Még több információ az ÖKA-ról: www.oka.hu