Hirdetés

A magyar népzenei mozgalom legelismertebb fiatal muzsikusaiból alakult zenekar innovatív hangszerelésének, a népdalok aktualizálásának köszönhetően, valamint olyan előadókkal való közös munka okán, akiket leginkább a pop-rock fesztiválszínpadokról ismerhet a közönség, a popkultúrát kedvelő közönséggel is garantáltan megszeretteti a népzenét.

Manapság a divatműfajok világát éljük. A népzene viszont – ami egykor valójában a popzenével volt egyenlő – egy zenei anyanyelv, amely mindannyiunkkal, társadalmunkkal együtt lélegzik. Aktívan ugyan már csak egy szűkebb réteg ismeri a Kodályék által gyűjtött formájában, ugyanakkor a mai kornak megfelelő, populárisabb köntösbe bújtatva eljuttatható, visszatanítható és megszerettethető a szélesebb közönséggel is.

Ifj. Szerényi Béla, a banda alapítója így gondolkodik: „Nem a régmúlt pillanatképeinek reprezentálása a célunk, hanem önmagunk modern kifejezése azon a zenei anyanyelven, melyet idős mestereinktől örököltünk.”

A dalok írásánál, hangszerelésénél Béla egyszerre inspirálódik a mai fiatalság, a környezet, a népszerű pop előadók, de ugyanúgy az idős adatközlő mesterek életfelfogásából is. A zenekar titka a régi barátságokon túl a hangszerelésben rejlik. Béla alapvetésként kezeli az autentikus kíséretmódot, ritmikákat, táncfajtákat, tájegységi sajátosságokat. Szintén ragaszkodik a hagyományos hangszerhasználathoz, illetve a hangszerek funkciójának, viszonyának megőrzéséhez. Ugyanakkor a Magyar Bandában bátran használnak saját szövegeket, illetve aktualizált, variált dallamváltozatokat.

Korábban írtuk

A Magyar Banda elsődleges célja, hogy a lehető legszélesebb közönséggel ismertesse meg a magyar népzenét, eljuttassa azt a legnagyobb popszínpadokra, és megmutassa, hogy a magyar nemcsak „sírva tud vigadni”: megélni a hagyományainkat trendi, a mai divatnak megfelelő módon is lehet. Állandó vendégekként a klipekben és koncerteken is közreműködik Hegedűs Bori (Godfater, QJÚB), és Caussanel Izabella (Ötödik Évszak), akik sajátos hangszínükkel, illetve más műfajokból (pop-rock, jazz) hozott tapasztalataikkal izgalmas, mégis természetes érzést, összhangot nyújtanak a bandával.

Legújabb klipjük, a Csavargó is ezt a lendületes, szabad életérzést tükrözi, amely három nap alatt több mint 33 ezer megtekintést ért el a YouTube-on.

Korábbi két produkciójuk is nagy sikerrel fut, Szeretsz-e még? és Gyere, baba című dalaikkal szintén ezt az újító, trendi, fiatalos, de hagyománytisztelő és a népzene fontosságát is előtérbe helyező irányt képviselik.

Az őszi-téli szezonban olyan helyszíneken találkozhat a közönség a Magyar Bandával, mint például Belgrád, Zágráb, Ljubljana vagy Helsinki, szeptember 21-én Manchesterben is fellépnek, az itthoni közönség pedig október 18-án Szentesen láthatja őket legközelebb.