Fotó: ShutterStock/Ruslan Lytvyn
Hirdetés

Amikor 1943-ban a szövetségesek porig bombázták Hannovert, ezt az iparilag is fontos várost, aligha gondolták volna, hogy több évtized múlva innen indul angolszász területen is hódító útjára Németország leghíresebb rockzenekara. Természetesen angolul énekelve, mint mindenki, aki nemzetközi sikert remél.

Rudolf Schenker, valamint testvére, Michael és Klaus Meine 1971-ben alapította a Scorpions nevű társulatot. Első albumuk ismertségét az egy év alatt adott majd száznegyven fellépésüktől remélték, ám csalódniuk kellett, ezért Michael búcsút intett a zenekarnak. Helyét Uli Roth vette át, de a Benelux államokban tett első külföldi koncertkörút sem hozta meg számukra a remélt elismerést. Rudolf Schenker erre így emlékezett: „A kezdeti bulikon csak a sikeres angol–amerikai zenekarokat ismerték, rólunk is azt hitték, hogy közéjük tartozunk, hiszen angolul énekeltünk. Előfordult, hogy mindössze negyvenen voltak, de mivel jól szólaltunk meg, folyamatosan nőtt a számuk. Egyesek viszont csalást gyanítottak. Valóban mi zenélünk, vagy csak egy stúdióbanda?”

Lemezeik népszerűsége egyre nőtt, ám a háttérben sötét felhők gyülekeztek. 1983-ban Rudolf szerint új tagokra volt szükség, így került a képbe a basszusos ex-Ritchie Blackmore’s Rainbow-tag, Jimmy Bain. Már a stúdiómunka időpontját is kitűzték, amikor a dobos Hermann Rarebell megbetegedett, így helyére Bobby Rondinellit hívták, aki nemes egyszerűséggel őrültségnek nevezte, hogy alig néhány óra múlva már stúdióban kell lennie, mégis vállalta a repülőutat. Az elkészült felvételekkel amerikai koncertkörútra indultak, ám a zenekarvezető ezek után mégis azt javasolta, hogy vegyék fel újra az egészet. Mivel az adott határidőre nem készültek el, egyeseket pedig meglévő más kötöttségeik szólítottak el, ennyiben maradt az egész…

Hermann végül felépült, Francis Buchholz maradt a basszusnál, a gitárt viszont ismét Mathias Jabs vette kézbe. Közös alkotásuk, a Love at First Sting már borítójával döbbenetet váltott ki, és egyike lett a legelső digitálisan készített heavy metal lemezeknek, amelynek népszerűsítését az akkoriban szintén feltörekvő Bon Jovival folyó amerikai arénaturnéjuktól remélték.

Korábban írtuk

A világhírűvé lett Scorpions azóta számtalan világpolitikai és jótékonysági rendezvényre kapott meghívást, de tagjainak sosem szállt fejébe a dicsőség. Erről e sorok írója személyesen is meggyőződhetett, amikor budapesti koncertjeik előtt többször kérdezhette Rudolf, Klaus és Matthias véleményét.

A jelenlegi felállást évek óta Mikkey Dee dobos és Paweł Mąciwoda basszusos egészíti ki. Műsorukban helyet kapott évfordulós lemezük 7-8 dala is, de a Still Loving You, a Rock You Like a Hurricane, valamint a lírai csoda, Send Me an Angel sosem maradhat ki. A zenekar mindmáig óriási érdeme, hogy igaz, angolul énekelve, de megtörte a pop/rock világában egyeduralkodó angolszász vonalat.