Április 23-án és 24-én Csillebércen került megrendezésre az idén hetedik alkalommal meghirdetett Országos Elsősegély-ismereti Verseny döntő fordulója. Az ország legnagyobb tanulmányi versenyének számító kezdeményezés célja a gyermekek elsősegély-ismereti és egészségvédelmi tudásának elméleti és főként gyakorlati szinten történő hatékony fejlesztése, a váratlan helyzetekre és szituációkra való hathatós felkészítés, hogy a jövőben bárhol, bárki képes legyen arra, hogy életet mentsen. „A hatékony előrelépés érdekében már gyerekkorban el kellene kezdeni az elsősegély oktatását, ezért minden edukációs jellegű programnak óriási szerepe van. Közös érdekünk, hogy bárki tudjon és merjen is elsősegélyt nyújtani. Ha egy klinikai halál, egy szívmegállás vagy egy ütőeres vérzés esetében nem történik meg az azonnali segítségnyújtás, akkor sok esetben már hiába érkezik ki a jól felszerelt mentőautó” – hangsúlyozta a kezdeményezés fontosságát Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az Országos Mentőszolgálat, a HáziPatika.com és a sanofi-aventis/Chinoin 2004 óta rendezi meg az Országos Elsősegély-ismereti Versenyt, mely a jelentkezők számát tekintve az ország legtöbb diákját megmozgató tanulmányi versennyé nőtte ki magát. Évről évre egyre több általános és középiskolai diákcsapat jelentkezik, idén 1137 hazai és határon túli tanuló regisztrált a megmérettetésre, kétszer annyian, mint a tavalyi évben.

„A hazai lakosság kevesebb, mint 1 százaléka rendelkezik olyan megbízható elsősegély-nyújtási ismeretekkel, melyet nemcsak elméletben, hanem éles helyzetekben, akár életmentés esetén is alkalmazni tud. Éppen ezért a szinte már hagyományt teremtő kezdeményezés célja, hogy minél több fiatal szerezzen kellő rutint és egészségügyi háttérismeretet az egészségmegőrzés és életmentés területén”-mondta Marsi Zoltán, a verseny főszervezője.

A háromfordulós internetes megmérettetés után 18 általános, és 18 középiskolai csapat jutott be a mindent eldöntő csillebérci fordulóba, köztük 1-1 határon túli iskola is képviseltette magát. A kétnapos döntő során a diákoknak előbb teszt, majd komoly szituációs feladatokban kellett helytállniuk. A verseny gyakorlati része 18 valósnak tűnő, baleseti körülményeknek megfelelően berendezett szituációs versenyállomásból állt, ahol a vállalkozó szellemű és talpraesett fiataloknak a valódi sérülésekre megtévesztésig hasonlító imitátorokon kellett bemutatniuk tudásukat.

„Tekintve a hazai és az európai szinten is tapasztalható elszomorító elsősegély-nyújtási és életmentési adatokat, hosszú távon akkor leszünk képesek eredményeket elérni, ha már gyerekkorban nagy hangsúlyt fektetünk a legalapvetőbb elsősegély-nyújtási és életmentési ismeretek magabiztos elsajátítására”- mondta el a rendezvény megnyitóján Rózsa Iván, a sanofi-aventis/Chinoin kommunikációs igazgatója.

A résztvevő diákok és érdeklődők a versenyfeladatokon túl újraélesztési tanfolyamon vehettek részt, bepillantást nyerhettek a baleseti helyszínek biztosításába és a sérültek ellátásába, valamint megismerkedhettek a mentőállomáson használt eszközökkel, gépjárművekkel. Az Országos Mentőszolgálat, a Pilisvörösvári Tűzoltóság és az Országos Katasztrófavédelem pedig nagyszabású mentési bemutatót tartott, mely során a mentőszolgálat szinte a teljes mentési arzenálját felvonultatta.