Hatalmas tengeri szörnyek, félelmetes fogak, kegyetlen állkapcsok – vajon valóban léteztek valaha ilyen élőlények, vagy csak a képzeletünk szülöttei? Már a régi korok emberei is találtak olyan csontmaradványokat, amelyek lángra gyújtották a képzeletüket. Talán ez a magyarázata a sok nép mítoszaiban, népmeséiben felbukkanó csodás tengeri lényeknek, óriási szörnyeknek, félelmetes sárkányoknak, fantasztikus kígyóknak. Bár ezek az állatok valójában sohasem léteztek, a valóság legalább ilyen regényes.

Valaha, sok százmillió évvel ezelőtt a tengerekben alakult ki az élet. A barátságtalan szárazföldön az apró és védtelen élőlényeknek nem sok esélyük lett volna a fennmaradásra, így a vizeket hamarosan benépesítették a különböző színű, méretű, formájú állatok.

Tudta-e, hogy voltak korszakok, amikor a halaknak páncéljuk volt, a tengeri skorpiók 4 méteresre is nőttek, a cápák fejét fogak borították? Hogy néztek ki a félelmetes őshüllők? Mely négylábú emlősök választották a tengeri életformát? A látogatók különleges környezetben rengeteg kérdésre kapnak választ, színes képeken és élethű szobrokon tanulmányozhatják a régmúlt élőlényeinek hihetetlen gazdagságát.

A kiállítás bemutatja az ismerősnek-, vagy éppen különösnek tűnő élőlényeket. Vannak köztük kisebbek és óriásiak, békések és harciasak, némelyik leszármazottjai ma is lakják a tengereket, mások nyom nélkül tűntek el az élet nagy forgószínpadáról. Innen indult hódító útjára az élet – melynek csupán egy rövidke fejezetében szerepelünk mi, emberek.

A kiállítás megtekinthető: 2008. szeptember 13. – november 2.

Nyitva tartás:

keddtől vasárnapig, 10-17 óráig, hétfő szünnap.

Szeptember 26-án (péntek) és október 16-án (csütörtök) technikai okok miatt zárva.

Belépőjegy ár (a jegy a vár egész területére érvényes):

felnőtt: 1100 Ft

gyermek: 900 Ft

csoportos (minimum 10 fős óvodai és iskolai csoportok): 700 Ft

családi (2 felnőtt és 2 vagy 3 gyermek): 3600 Ft

Csoportok számára bejelentkezés és információ:

06 1 363-2711 és 06 1 422-0765

www.mmgm.hu és www.ngkids.hu