Fotó: Liget Budapest/Palkó György
Hirdetés

A Városliget mellett álló egykori Klösz-villa korábban irodaépületként működött, a közelmúltban azonban megvásárolta a Városliget Zrt., hogy átalakítását követően a magyar fotóművészet gyűjteményének otthona lehessen. Minderre másfél évszázadot kellett várni, ugyanis Veress Ferenc nemzetközi hírű fotográfus, a szakma első szaklapjának alapítója 1881-ben a Budapesti Hírlap hasábjain fogalmazta meg nyílt levelében egy budapesti „mindennemű fényképészeti művekből rendezett országos és állandó kiállítás” életre hívásának fontosságát.

A jövőre nyíló múzeum a nemzetközi szempontból is kiemelkedő jelentőségű városligeti intézményrendszer kulturális szövetét gazdagítja majd, létrejöttével világviszonylatban az egyik legelismertebb magyar művészeti ág talál otthonra. André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Robert Capa, Munkácsi Márton – néhány név a XX. század világhírű művészei közül: mindannyian magyarok, munkáik pedig egyik legfontosabb részét képezik a gyűjteménynek.

A teljes cikket a február 21-én megjelenő Demokratában olvashatják el.

Fotók: Szépművészeti Múzeum/Liget Budapest

A leendő múzeumi épület:

Fotók: Liget Budapest/Palkó György
Korábban írtuk

A városligeti Millennium Háza Neo Kortárs Művészeti Tér a jövőre nyíló múzeum gyűjteményének legfontosabb alkotásaiból válogat Mélység/élesség címmel nyílt aktuális tárlatán.

Fotók a tárlatról:

Fotók: Vermes Tibor/Demokrata