Valamikor a nyár bevonulásának ünnepe volt, néhány faluban hajnalfát állítottak, vagy kitáncolták a májusfát. Délelőtt, az istentisztelet után leánysétát tartottak, délután a falu legényei mérték össze erejüket: bikahajszában, lófuttatásban, kakasnyakazásban. Aki győzött, azt egy évre pünkösdi királlyá választották; minden legény köteles volt engedelmeskedni a pünkösdi királynak.

Az ünnep szimbóluma a pünkösdi rózsa, ezért nevezik pünkösdöt a rózsák húsvétjának is. Pünkösdkor szinte az egész ország megindul a Székelyföldre, a magyarság legnagyobb búcsújára, Csíksomlyóra. A korábbi évszázadokban a vallásos zarándoklat napjainkra a Kárpát-medencei magyarok nemzeti ünnepe lett, több százezres résztvevővel.

Kadarka Szalon a Mezőgazdasági Múzeumban

2009. május 30. és június 1-je között kerül megrendezésre az I. Nemzetközi Kadarkaszalon a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Programok:

Május 30. – június 1., 10-18 óráig

Reprezentatív borbemutató: a Kadarkát termelő borvidékek pincészetei mutatják be borvidékük jellemző kadarka borait. Résztvevők: Szerbia (Vajdaság), Románia (Ménes), Magyarország (Villány, Szekszárd, Eger, Duna Borrégió)

Helyszín: kerengő

Május 30. – június 1., 10-18 óráig

Gyerekprogram: játszóház, kreatív foglalkozás. Kaland-vár Játékkiállítás és vásár

Helyszín: a főépület előtti terület, a Károlyi udvar, valamint a múzeum egyes termei

Résztvevő borászatok:

Bokrosi Borászati Kft. és Gulyás Ferenc, Csongrád Boranal Kft., Kiskôrös Dimenzió Borászat, Kecskemét Eszes Kft., Csengőd Frittmann Testvérek Kft., Soltvadkert Gilián Zrt., Csátalja István Borház Kft., Kiskôrös Jekl Pincészet, Villány Kossuth Pinceszövetkezet, Kiskőrös Maurer Oszkár, Hajdújárás, Vajdaság Mészáros Pál, Szekszárd M. R. Vinogradi, Királyhalma, Vajdaság Sümegi és Fiai Borászat, Baja Tóth Ferenc, Eger Wine-Princess SRL., Ménes, Erdély

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár (Jáki kápolna melletti kerengő)

Nyitva tartás: naponta 10-18 óráig

Bővebb információ:

www.kadarkaszalon.hu

www.mezogazdasagimuzeum.hu

Pünkösd 2009 Badacsony a Borbély Családi Pincészettel

A Badacsonyi gazdák számára egy sokszínű ünnep a Pünkösdi hétvége. Sok, színes kultúrális programmal várjuk Önöket a Pünkösdi hétvégén Badacsonyban.

Második ízben rendezi meg a Pünkösdi eljegyzés – Fiatal Művészek Fesztiválja elnevezésű rendezvényt a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, ahol különböző hagyományok, népszokások kelnek új életre. A termékenység, az újjászületés és a párválasztás ünnepe alkalmából a tavaly nagy sikert aratott tömeges eljegyzés Pünkösd vasárnap a badacsonyi Rózsakőnél idén is folytatódik. Az eljegyzések ötletét Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza románcát őrző legenda adta. A hétvégén tartják a Fiatal Művészek Fesztiválját, ahol a klasszikus koncerteket a budapesti Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei adják a település több helyszínén. Előzetes ízelítő a koncertekből: kamarakoncertek, fúvós- és ütős együttesek, reneszánsz és barokk művek hallhatók. A fesztiválon továbbá bemutatkoznak a környék kézművesei: fazekasok, kosárfonók, gyertyaöntő, ékszerkészítő, bábkészítők és bőrművesek.

A badacsonyi Mólón családias hangulatban kerül megrendezésre a Kéknyelű Virágzás Ünnepe, mely a mindennapi terhek, gondok tengeréből kiragadott pillanat és az élővilág újjászületésének jelképe. A rendezvény erről a kettős megújulásról, a természet és az emberi kultúra legnemesebb értékéről, a Borról szól.

Várjuk szeretettel a Borbély Családi Pincészet pavilonjánál és kóstoljuk meg együtt az új Selection Borcsalád remekeit!

A Pünkösdi Nyitott Pincék programsorozathoz ismét csatlakozott pincészetünk. Nagy tiszetelettel várjuk a Bortúrázó vendégeket különböző kedvezményes borkóstolási és vásárlási lehetőségekkel, baráti beszélgetésekre, valamint házias falatokkal a Badacsonytomajon, a Káptalantóti úton található Borházunknál.

Bővebben a honlapunkon olvashat a hétvégi rendezvényekről.

Web: www.borbelypince.hu