Az embert számos dolog teheti boldoggá, egy azonban mindannyiunknál közös: szeretetre és elismerésre vágyunk. Legyen az életünk épp jó vagy éppen nehézkes, azokban a pillanatokban, amikor azt érezzük, hogy szeretnek bennünket, hogy értékesek vagyunk, olyankor hirtelen kisimul a világ, és eltörpülnek a problémáink. Talán ezekkel a mondatokkal lehetne leginkább kifejezni azt, milyen érzést ad az önzetlen segítség.

Tavaly ősszel indult el az a két éves Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP 5.5.2), melynek keretében Önkéntes Centrumok kialakítása és fejlesztése kezdődött el országos szinten. A program legfontosabb célja, hogy megfelelő infrastruktúra jöjjön létre országosan az önkéntesség elterjesztésére és támogatására. Az Önkéntes Centrumok és az Önkéntes Központ Alapítvány a közös munkának az Önindító program – Önkéntesség elterjesztése Magyarországon projektcímet adták. Céljuk, hogy a lehető legtöbb embert megismertessék a tudatos önkéntesség módjáról, lehetőségeiről.

Az Önindító programot támogató, szokatlan marketing akció igyekszik a lakosság figyelmét felkelteni az önkéntességre egy új, egyedi és játékos koncepcióval. A kivitelezés nehézsége, hogy az önkéntesség fogalmát nehéz meghatározni, hiszen egyetlen konkrét példa (pl. szociális- vagy zöld- önkéntesség) már önmagában torzítaná az üzenetet, vagyis azt, hogy önkéntes tevékenység számos területen és módon végezhető.

A választás ezért egy szimbolikus, önmagában élettelen dologra esett, amelyet a segítségnyújtás, önkéntesség, jó szándék vezérelte cselekedettel életre lehet kelteni. Az önkéntesek szimbólumai ezért próbababák, vagyis Gizi és Jenő lettek. A kampány üzenete, hogy egy ötletes, megoldással éreztesse: Mindenki lehet önkéntes!

Gizi és Jenő egy padon üldögélve várják a melléjük gyanútlanul letelepedő megfáradt járókelőket, akiket megszólítanak (egy beépített mikrofon segítségével) és beszélgetni kezdenek velük arról, mi is az az önkéntesség. Lévai Balázs, Jaksity Kata és Halasi Dániel önként kölcsönözték a bábuk hangját, az elmúlt hétvégén a Budapesti Önkéntes Centrummal közösen megrendezett első akción a Campona bevásárlóközpontban.

Gizi és Jenő most országos turnéra indulnak, meglátogatnak olyan szervezeteket ahol önkéntesek végzik a mindennapi tevékenységek nagy részét valamint ellátogatnak minden Önkéntes Centrum városába ahol igyekeznek a lehető legtöbb embert megismertetni az önkéntességgel és annak társadalmi jelentőségével.