Az alkotást forgatókönyvíróként és rendezőként egyaránt jegyző Almási Tamás számtalan archív felvétel és a kortársakkal, családtagokkal készített interjú segítségével idézi fel a magyar foci régóta visszasírt aranykorának legragyogóbb tehetségét. A világ szinte minden kontinensén a mai napig hősként tisztelt és szeretett Puskás Öcsi nemcsak sportteljesítményével, hanem kivételes emberi nagyságával is kiérdemelte azt a hihetetlen rajongást, amely még ma is világszerte övezi. A játékfilmes eszközöket is használó Almási célja pedig éppen az volt, hogy a lehető legárnyaltabban mutassa be a sportoló mögött megbújó, időnként esendő embert, aki mesebeli szegénylegényként ment világgá, és a nép királyaként tért vissza.

A száraz dokumentumfilmnél jóval többet kínáló alkotásban gyerekkorától egészen 2006-ban bekövetkezett halálig követhetjük nyomon a legendás focista kalandokban jócskán bővelkedő életét, ami így a nem kifejezetten futballrajongók számára is izgalmas és megrázó élmény, amellett, hogy hiteles kordokumentum is. A forgatást megelőző levéltári kutatások során előkerült iratok pontos képet adnak a szocialista diktatúra sportpolitikájáról, bemutatják az Aranycsapat tagjait és valós történetét. A forradalmat követő, hivatalosan nem engedélyezett latin-amerikai turnén készített eredeti felvételek mindegyike igazi kuriózum, és a csapatáért minden esetben keményen kiálló Puskás emberi nagyságának bizonyítéka is. Ahogyan a dramaturgiailag kiválóan érzékeltetett folyamat is az, amikor a rendszer kedvencéből hirtelen kegyvesztetté váló focista külföldön újraépíti önmagát, és előbb játékosként, majd edzőként is hihetetlen sikereket ér el.

A Spanyolországban, Görögországban, Ausztráliában egyaránt megforduló sztár mögött azonban mindig ott van az igazi, külvárosi pesti gyerekből lett bohém svindler, akinek többet ér egy jó kártyaparti, mint a világ összes pénze.

A vállalkozásaiba üzleti érzék híján sorra belebukó vidám kalandor hajthatatlan, ha fociról van szó, de a kabátját is odaadja a rászorulóknak. Az események időrendjét szorosan követő jelenetekben fokozatosan bontakozik ki egy, a magyarságát mindvégig természetesen viselő, ám ízig-vérig világpolgár élete, aki játszi könnyedséggel teszi magáévá más kultúrák nyelvét és szokásait is, és közvetlenségével, egyszerűségével mindenhol barátokra lel.

A történelem viharaitól szintén nem kímélt egykori nagy generáció számos képviselője megszólal a filmben, köztük az Aranycsapat még élő tagjai, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, de feltűnik Puskás felesége, keresztlánya, egykori házvezetője, illetve a nemzetközi futballélet egykori és mai sztárjai is. A könnyes szemmel emlékező Pelé, Sir Alex Ferguson vagy az egykori Real Madrid-i csapattárs, Alfredo di Stefano egyöntetűen az évszázad legnagyobb játékosaként, zseniális tehetségként és nagyszerű barátként emlékeznek rá, akinek titka Almási szerint az, hogy „olyan, amilyenek mi szeretnénk lenni”.

A Dés László által komponált bravúros zenei aláfestés minden esetben kiválóan igazodik az egyes részekhez, és hozzájárul ahhoz, hogy a száraz tények dinamikusan épüljenek be a pergő események sorába, s így végig megmaradjon a történet feszes ritmusa.

Almásiék külön érdeme, hogy a hazai nézők számára jól ismert itthoni karriertől elrugaszkodva, részletesen foglalkoznak Puskás külföldön töltött éveivel is, így a világ minden táján érthető és szerethető filmet hoztak össze.

Egy ötven másodperces archív felvétel körül kialakult anyagi vita miatt a Filmszemlén végül nem vetített alkotásból valószínűleg egy tízrészes sorozat is készül majd a televíziók számára, hiszen összesen 800 órányi leforgatott anyag áll rendelkezésre. A film producere, Neményi Ádám ugyanakkor elmondta, hogy készül a Puskásról szóló játékfilm forgatókönyve is, amit nagyszabású nemzetközi vállalkozásként valószínűleg már jövőre elkezdenek forgatni. Puskást eddig istenként tiszteltük, ezután emberként is szeretjük – tette hozzá még Neményi a dokumentumfilmes feldolgozás céljára vonatkozóan, ami maradéktalanul igaz, hiszen a nagyközönség számára eddig jobbára ismeretlen részletekből egyszerre bontakozik ki egy kivételes futballista és egy kivételes ember alakja.

Farkas Anita