Pécsi kötődésű művészek, hírességek, művészeti csoportok, valamint több száz helyi diák idézte fel a római városalapítást, a kereszténység győzelmét, az első magyarországi egyetem megalapítását, Janus Pannoniust és a reneszánszt, a török kort, a felvilágosodást, Pécs iparosodását, és az elmúlt századot.

A lézershow-val és falfestéssel gazdagított műsor Demjén Ferenc, Kandech Evelyne, Lang Györgyi s mások mellett a MiZo Pécs kosárlabdacsapat közös éneklésével ért véget.

A magyar várossal együtt Essenben január 9-10-én már elkezdődött, míg Isztambulban 16-án startol az EKF-rendezvénysorozat, melynek történetében most először fordul elő, hogy nem csupán egy város, hanem egy régió, mégpedig a Ruhr-vidék lesz a kontinens egyik kulturális metropolisza.

A német fegyvergyártás egykori fellegvára mellett több mint félszáz város vesz részt a programban. A tervek közt háromszáz projekt szerepel mintegy 2500 rendezvénnyel, amelyre több mint ötmillió látogatót várnak. A programok között zenei rendezvények, különböző kiállítások szerepelnek, és múzeumok indulnak vándorútra. A „világ leginspirálóbb városa” mottóval és hatalmas büdzsével vág neki az évnek Európa harmadik kulturális fővárosa, Isztambul, ahová 2010-ben tízmillió turistát várnak. Ezért olyan rendkívül népszerűnek ígérkező programokkal készülnek, mint a történelmi hajók boszporuszi felvonulása május végén, vagy a szeptemberre tervezett U2-koncert az Atatürk stadionban.