Műfaja a romantikus folk, amit elbeszélő stílusban, szinte hangonként változó gitár akkordokkal és erősen ritmizáló, pengető technikával ad elő. Hihetetlen közvetlenséggel ejti rabul közönségét, amely a tökéletes könnyedség láttán fel sem fogja, hogy az énekes/gitáros micsoda nehézségi fokkal játszik. Legyen az a férfiak közül Neil Young vagy Paul Simon, a nők közül Bonnie Raitt vagy Emmylou Harris, Colvin leiskolázza valamennyit.

Szakács Gábor

Shawn Colvin: Live – Warner Music, 2009

FILM – Verseny az idővel

Egy évvel Stephanie Meyer Alkonyat című, nagy sikerű könyvsorozatának első filmadaptációja után megérkezett a folytatás is, melyben a már jól megszokott Twilight-os elemek, vagyis a falfehér arc, a ködös sötétség, az erdő, a csillámporként csillogó bőr, no és természetesen a vér ismét nélkülözhetetlen kellékek. Az Újholdban tovább bonyolódik a még mindig halandó Bella és a vámpír Edward szerelme, mígnem a vámpírcsalád úgy dönt, a lány biztonsága érdekében elhagyják Forks városát. Tinihiszti, letargiába esik, erdei vérfarkas, sorozatos veszélyek, majd Edward intő és segítő arca, aki ezúttal főszerephez csak a film végén jut. A mai vámpíros divattémák között egyedinek mondható Twilight elsősorban tinédzsereknek készült, és egy kissé a különc, emós stílusban, mégis élvezhetően adaptálva a regényt.

Szabó Éva, Tabajdi Daniella

Alkonyat: Újhold – amerikai fantasztikus film, 2009

KÖNYV – Fűben, fában…

Az influenza időszakában különösen aktuális a szerző gyakorlati útmutatásokban gazdag könyve, amely a táplálkozás egészségvédő, betegségmegelőző és gyógyító lehetőségeit mutatja be nyolcvan gyógyító erőt tartalmazó és a magyar piacokon kapható növény, fűszer, gabonaféle, zöldség és gyümölcs leírásával. Betegségeink legyőzése és megelőzése érdekében megtudhatjuk, hogy mit, mikor és mivel együtt ajánlatos fogyasztanunk. Szabó Mária a tőle megszokott módon most is a hagyományok gyógyító erejéhez nyúl, a táplálkozás egészségvédő tradícióihoz, amelyekben az évszakok étrendjének, az ételek elkészítési és fogyasztási módjainak is gyógyító szerepe van. Megtudhatjuk, miért szükséges a zsíros húsokhoz nyáron újhagymát és retket, télen pedig savanyú káposztát fogyasztani, és azt is, hogy a cukorbetegek és a depressziósok számára a hüvelyesek miért elengedhetetlenek. Daganatos és reumatikus panaszok diétái, természetes antibiotikumok, vírusölő italok, valamint gyógykrémek elkészítésének módjai is megtalálhatók könyvben.

Varga Ádám

Szabó Mária: Gyógyító természet – növényben, zöldségben, gyümölcsben – Cheiron Studió Kiadó, 2009

KIÁLLÍTÁS – Látványvásár

Mi köti össze a pesti külváros lepusztult, elhagyatott utcáit a belváros elegáns negyedeivel? Az óriásplakátok, emeletnyi hirdetések mindent elborító reklámdzsungele, amelynek vibráló, primitív és szájbarágós vizuális ingereitől lassan hányingert kap a szerencsétlen járókelő. Ám tévedés ne essék, nem a műfajjal van a probléma, hanem a minőséggel. Az ugyanis néhány kiviteltől eltekintve igen alacsony, főképp a reklám kategóriában, ám sokszor a színház-, mozi-, vagy egyéb kulturális témájú plakátok sem ütik meg a mércét. Persze lehetne másképp is. Az alternatívát a hazai tervezőgrafikusok biennáléján leltük meg, a szellemes, sziporkázó humorú, vagy épp elgondolkodtató, intellektuális rejtvények sokaságát felvonultató fiatal hazai tervezők munkáiban. A tárlat az ő munkáikat ismerteti meg a közönséggel, miközben nyitott a felhasználók, megrendelők irányába is. Ám hogy a megrendelők mozdulnak-e, rejtély, egy azonban biztos: a minőségi váltás a kultúra e szegmensében, ha csupán a tervezőkön múlna, már holnap megtörténne.

Szentei Anna

XVI. Országos Tervezőgrafikai Biennálé – Magyar Képzőművészeti Egyeltem, Barcsay terem, megtekinthető: november 28-ig

ZENE – Ünnep

A világhírű énekes az idei télre egy egészen íncsiklandó albumot dobott a piacra, ahogy a cím is utal rá, a téli esték hangulatának jegyében. Az embernek – mielőtt hallaná – szinte kész elképzelése arról, milyen élményekkel gazdagodhat egy ilyen lemez meghallgatása után. Sting kifejezetten színes és profi zenei érzéke, egyedi hangszíne és eddigi munkássága mindenre jó alap, de a lemez még így is döbbenetes meglepetéseket okozhat. Például rögtön az első, a Gabriel’s Message című szerzeményben az énekes olyan mély hangnemben énekel, amit eddig egyáltalán nem mutatott meg, bár a dallamvilág még így is „stinges”. Az egész korongon át csodálatosan ötvözi a világzenét a jazzel, a kelta elemeket a rézfúvós hangszerekkel (Soul Cake), van benne öröm és ünnep, van benne nyugalom, tisztaság és fehérség, szinte érezni a kandalló melegét.

Marosvölgyi Luca

Sting: If on a Winter’s Night – Universal Music, 2009

ÉTTEREM – Vidéki csillagok

A sokat vitatott, de szakmai körökben tagadhatatlan etalonnak számító Michelin-kalauz egy csillaga azt jelenti, hogy az étteremre érdemes odafigyelni. A két csillag már kimagasló kategóriát jelöl, a három pedig azt, hogy a világ legjobb éttermeinek egyikéről van szó. A Kárpát-medencében az Alexandra kalauz által adományozott egy, kettő, illetve három „aranyérmécske” is hasonlóan értelmezhető, noha ezt az étteremkalauz szerkesztői nem hangsúlyozzák. Fővároscentrikus ország vagyunk, így hadd említsük meg a szóban forgó, minimum egyérmécskés vidéki éttermeket: Chateau Visz, Enoteca Corso, Ráspi, Kistücsök, no és az Imola udvarház, mely festői környezetben, az egri vár aljában épült. Konyhája azt képviseli, ami ma leginkább reménykeltő és irányadó tendencia Magyarországon, s amivel szerencsére sok országosan ismert és elismert étterem is kísérletezik: a magyar konyha bevált alapanyagait dolgozzák fel kíméletesen, a magyar ízlés szerint, követve a bevált fogásokat, de a modern technológiákkal új életet adva az egyes kompozícióknak. Borlapjuk pedig nagyon helyesen az egri nedűkre összpontosít. Ettünk tejfölös ököruszálylevest, babkrémlevest, pikáns vargányalevest, paprikás harcsafilét vargányagombával, szürkemarhapörköltet, sajttortát s ki tudja felsorolni, hogy egy ötfős társaság mi mindent rendelt még. Tény az, hogy ami az asztalra került, messzemenően rendben találtatott ízre, állagra, tálalásra egyaránt. Az Imola vitathatatlanul ott van az országos élbolyban.

Dorozsmai Endre

Imola Udvarház – Eger, Dózsa György tér