Fotó: MTI, archív
Fotó: MTI, archív
Hirdetés

Ódor János Gábor igazgató a múzeum őszi programjait ismertető szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a szekszárdi „rock talkshow-ra” az 1960-as évektől a 80-as évekig tartó időszak könnyűzenei életében meghatározó zenészeket hívtak meg.

A Gúzsba kötve táncolni: a Kádár-rendszer könnyűzenei legendái című sorozat szereplői felidézik pályakezdő éveiket, legendás dalok, albumok születésének körülményeit, és szó lesz a könnyűzenei élet történeti hátteréről, arról, hogy az akkori rendszer hogyan engedte érvényesülni őket – tette hozzá.

Az előadókat Csatári Bence rocktörténész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának kutatója kérdezi majd.

Első alkalommal, szeptember 11-én Schuster Lóránt, a P. Mobil vezetője lesz a múzeum vendége, akivel Az út másik felén címmel hallhat beszélgetést a közönség. Ősszel Balázs Fecó (Taurus, Korál), Nagy Feró (Beatrice, Bikini) és Török Ádám (Mini), 2020 tavaszán Révész Sándor (Generál, Piramis), Tolcsvay László (Fonográf, Tolcsvay Trió), Kóbor János (Omega) és Korda György lesz a rocktörténész beszélgetőtársa. Az estéket minden hónap második szerdáján a múzeum könyvtártermében tartják, az első talkshow ingyenes lesz.

Az intézményvezető arról is beszámolt, hogy idén 25. alkalommal hirdetik meg a Múzeumi esték című sorozatot, amelynek keretében szeptembertől márciusig hat előadást tartanak, ezúttal a történelem hírhedt gyilkosságairól.

A középszintű oktatáshoz is kapcsolódó előadásokon többek között Julius Caesar, az első amerikai elnök és Ferenc Ferdinánd meggyilkolását, a Mahatma Gandhi elleni merényletet idézik fel ismert történészek, Agócs Nándor, Hahner Péter, Scharzwölder Ádám, Majdán János, Bebesi György és Wilhelm Zoltán.