A Lumiere-testvérek felvétele a millenniumi menetről és a Lánchídról 1896-ból; díszszemle a Vérmezőn Ferenc József császár és király jelenlétében; Görgey Artúr látogatása Budapesten; Habsburg Károly főherceg és Zita Bourbon-pármai hercegnő esküvője 1911-ben; IV. Károly király koronázása; a királyi eskütétel; a Wekerle-kormány utolsó ülése; a Tabán bontása; a háborús évek Szent Jobb-körmenetei; a Budai Vár az ostrom után; az Országos Levéltár tornyának robbantása; Mindszenty József bíboros nemzetközi sajtótájékoztatója 1956-ban.

Csak egy kis ízelítő azokból a képsorokból, archív felvételekből, amelyek szerepelnek a Budavári Önkormányzat kiadásában megjelent Századunk – A Budai Vár XX. százada című DVD-filmen.

A mintegy másfél órás filmösszeállítást a Magyar Nemzeti Filmarchívum anyagainak felhasználásával az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tára és a Magyar Mozgóképkincs Megismertetéséért Alapítvány (Hanák Gábor vezetésével Ács László, Hanák Luca, Mészáros Balázs) készítették.

A film bemutatóján Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere elmondta, hogy a dvd-n látható filmeket tavaly októberben, a Századunk – a Budai Vár XX. századi története címmel nyílt kiállításon már megismerhette a közönség a Várnegyed Galériában. A kiállítás sikere, az óriási érdeklődés ösztönözte arra az önkormányzatot, hogy a filmet kiadja, és ezeket a történelmi dokumentumokat megismertesse a nagyközönséggel. A bemutatott jelenteket egy-egy fontos történelmi csomópontot mutatnak be, páratlan illusztrációt adnak a történelemkönyvekhez – mondta Nagy Gábor Tamás.

Hanák Gábor történész, az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tára c. igazgatója arról beszélt, hogy a film a Magyar Nemzeti Filmarchívummal való sok évtizedes együttműködésnek köszönhetően jött létre. Valamennyi fellelhető filmdokumentumot végignéztek, ezekből válogatták az összeállítás anyagát, amelyhez autentikus zenéket adtak. Elmondta azt is, hogy a film egyik érdekessége, hogy több kameraállásból rekonstruálták Mindszenty 1956-os beszédét, a hangot pedig a Magyar Rádió felvételéből vágták hozzá.

A film jelenleg a Litea Könyvesboltban vásárolható meg (I. Hess András tér 4.). Az értékesítéssel kapcsolatban további információ: www.budavar.hu.