Fotó: Demokrata/Vermes Tibor
Hirdetés

A Magyarország 365 fotópályázat díjazott és legjobbnak ítélt képeiből nyílt látványos szabadtéri fotókiállítás a Városligetben. A száznegyven fényképet felvonultató tárlat nevezései között egyaránt szerepeltek profik és amatőrök munkái, amelyek a természet szépségeit, a városi építészet vagy éppen a kulturális élet különleges pillanatait örökítik meg. A 2019 óta évente meghirdetett pályázat nem titkolt célja az is, hogy ösztönözze a fotózás iránt érdeklődőket: a díjazott és válogatott alkotásokból az ország legkülönbözőbb pontjain rendeznek kiállítást, a 2023-as pályázat most a Városligeti promenádon mutatkozik be a közönségnek. A helyszín persze nem véletlen. Ahogyan Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a tárlat megnyitóján fogalmaz, a Liget Budapest Projekt programjának egyik sarokköve a magyar fotóművészet bemutatása. Idén a Neo Kortárs Művészeti Térben és a Szépművészeti Múzeumban is láthatott fotókiállításokat a közönség, jövőre pedig az egykori Klösz György villában nyitja meg kapuit a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum.

A pályázat Magyarország értékeit szeretné bemutatni, mindazt, amire büszkék lehetünk. Kaiser Ottó, a Magyarország 365 zsűrijének elnöke és mentora ezért is örült a kezdeményezésnek, ugyanis évek óta azt érezte, hogy nem kapnak kellő hangsúlyt és lehetőséget a nem dokumentarista fotográfiát művelő alkotók.

– Az ország értékeit és szépségét megörökítő alkotóknak szerettünk volna megmutatkozási lehetőséget adni, azoknak, akik pozitív látásmódjukat, gondolataikat a képeiken keresztül igyekeznek megmutatni a világnak – summáz Kaiser Ottó. Elmondja azt is, hogy a 2023-as pályázatra több mint 44 ezer felvétel érkezett, amelyek igen magas színvonalat képviseltek. Mint a zsűri elnöke mondja, a pályázat kitételei között csupán annyi szerepelt, hogy a képeknek a mai Magyarország területén kell készülniük, a kiíráskor nem határoztak meg sem technikai eszközt, sem korosztályt, mert arra akarták ösztönözni az embereket, hogy alkossanak, lássák meg a szépséget a körülöttük lévő világban.

– Naponta több ezer képet látunk a közösségi térben, a mindennapjainkat elborító képözönnek némi pozitív vetülete is van: finomítja, csiszolja az átlag felhasználó vizuális érzékenységét, ami a beérkező pályaművek esetében is érezhető: minden évben emelkedik a színvonal – teszi hozzá Kaiser Ottó. Azt is kiemeli a tárlattal kapcsolatban: ügyeltek arra, hogy a díjazott alkotások mellett a legjobb másfél száz pályamű is megjelenjen.

Korábban írtuk

A város szövetében hosszú évtizedekkel ezelőtt gyökeret eresztő öreg házak, mértani kompozíciónak is beillő utcaképek drónnal készített felvételei, különleges perspektívából megragadott urbánus látképek mellett csodás állatfotók is kerültek a válogatásba. A nappal és az éjszaka hihetetlenül mozgalmas élete, a növények és állatok mikrovilágát ábrázoló aprólékos munkák némelyike egyetlen pillanatba képes történeteket sűríteni, míg más felvételek kitágítják a perspektívát, mintha az univerzum egészét komponálták volna az alkotásba, jó példa erre a természet zabolátlan energiáit megörökítő éjszakai viharról készült felvétel. Vagy ott a kultúra világa: a táncosok kidolgozott, esztétikus mozdulatait megörökítő pillanatok, de akár egy színházi előadás elgondolkodtató perspektívából fotózott jelenetei is.

A kiállítás ingyenesen látogatható a Városligeti Promenádon. A tárlat időtartama alatt nem csak a fotók megtekintésére van lehetőség, a szervezők kísérőprogramokkal is készülnek. A Liget Budapest továbbá exkluzív vezetett sétákat szervez a tárlathoz kapcsolódóan, amelyek keretében a kiállításon szereplő fényképek történetét ismerhetik meg a résztvevők, máshol nem hallható érdekességekkel, háttér-információkkal.