A Sárospatak és Kassa közé tervezett zarándokút egyszerre próbál majd vallásos lelki élményt nyújtani az arra vállalkozóknak, miközben a szervezői arra is számítanak, hogy turisztikai, vidékfejlesztési és kulturális lehetőségeket is nyújt azoknak a falvaknak, amelyeket érint.

2010. február 4-én került sor a program első műhely konferenciájára a sárospataki Szent Erzsébet Házban. A konferenciára a program munkatársai és az előadó szakemberek mellett meghívást kaptak azoknak a településeknek a vezetői, egyházi személyiségei, turisztikai és fejlesztéspolitikai szakemberei, amelyeket a zarándokút érint majd, a jelenlegi elképzelések szerint ezek a magyarországi oldalon a következők: Bodrogolaszi – Komlóska – Erdőhorváti – Regéc – Telkibánya – Fűzér – Hollóháza. A szlovákiai oldal útvonaláról még folynak az egyeztetések.

A közel negyven résztvevő előadásokat hallhatott a program felépítéséről, céljairól és eddigi eredményeiről, Szent Erzsébet szerepéről a mai egyházi életben, a hazai vallási turizmusról, a zarándoklatok vallási és lelki szerepéről, jelentőségéről, a magyarországi Mária Út születéséről és működésének tapasztalatairól, a vasvári domonkos kolostor és rendtörténeti gyűjtemény újjászületéséről, valamint a zempléni és a Tokaj-hegyaljai térség közösség- és területfejlesztési modelljeiről, lehetőségeiről, illetve meg is vitatták az elhangzottakat.

A program következő ütemében már sor kerül az útvonal további pontosítására, illetve a kapcsolatépítésre azokkal a szállásadó és turisztikai szolgáltatokkal, akik az adott településeken szeretnének a munkában bekapcsolódni. Ez azért is szükséges, mert a bodrogolaszi Chemin Neuf Közösség, együttműködve a Szent Erzsébet Út Alapítvánnyal, egy lelkigyakorlat keretében több mint száz fiatallal szeretné, egyfajta előkészítésként is, nyáron bejárni az utat.