Az első napon a megújuló Forrás Rádió invitálta közös játékra a gyermekeket, és hangulatos zenei programokra a felnőtteket. Este Nagy Feró és a Beatrice szórakoztatta a szervezők számára is kellemes meglepetésként összesereglett, mintegy tízezer főnyi hallgatóságot. Schmidt Csaba alpolgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a megfrissült rádió a szórakoztatás mellett erősíteni szeretné közszolgálati jellegét is. A jó – és elsősorban magyar – zenék sugárzása mellett, a régió hiteles hírforrásává is szeretne válni.

A csütörtöki ünnepnapon a Ramazuri társulat gyermekprogramokkal várta a legkisebbeket, a Dunaalmási Lovarda pedig lovas- és íjászbemutatóval kedveskedett a sok ezer kíváncsiskodó számára. A Fabula Rasa együttes kortárs folkzenével szórakoztatta az ünnepre érkezőket, amelyben az általuk tisztelt népek zenei világát ötvözték saját érzéseikkel.

Az esti programok előtt Bencsik János köszöntötte az ünneplő közösséget. Beszédében utalt a szerda esti közösségi együttlétre is, és gondolatait a Beatrice együttes dalszövegével kezdte: „Magyar vagyok, magyarnak születtem, árulók és gonosztevők uralkodtak felettem. Hová sodor a szél, tizenhatmilliót? Utálom az egész XX. századot!” Utáljuk a XX. századot, mert meggyötörte életünket, kigúnyolta nemzeti értékeinket, szétdarabolta szállásterületeinket. Talán István király sem kedvelte a X. századot. A belső viszály és viszály és a külső hatalmak ártó törekvései, a Kárpát – medence természeti erőforrásainak megszerzésére irányuló szándékok, kis híján a nemzet vesztét okozták. De István, akinek az ország volt a legfontosabb, szolgálatához megkapta a hatalmat, és erős állam-szervezetet hozott létre.

Most viszont azt tapasztaljuk, hogy azok irányítják az országot, akik számára a hatalom a fontos, és tevékenységükhöz megkaparintották az országot. Módszeresen, és eltökélten gyengítik az állam szervező és gondoskodó erejét. Kiárusítani készülnek a megmaradásunk szempontjából oly fontos víz-, erdő-, és termőföldvagyont. Pedig az állam mi vagyunk, érzelmi kötelékek és gazdasági érdekek fűznek össze minket egy közösségbe.

Tegnap este tízezren dudorásztuk, harsogtuk együtt Nagy Feróval:„Járom az utam, a macskaköves utam, sok régi barát figyel most reám, és én mégis, mégis itthon vagyok, mert én itt születtem, ez a hazám.”Ezért hívjuk a város és környékének gyermekeit minden esztendőben közös játékra, mintegy seregszemlére, mert bennük rejlik Nemzetünk jövendője. Azt szeretnénk, hogy ismerjék és műveljék a magyar nyelvet, énekeljék a magyar dalokat, és értékeljék a magyar muzsikát.

A szabad, és önálló nemzetek közösségének Európáját akarjuk A nemzeti közösségek szövetségét, ahol minden nyelv és kultúra hallathatja hangját. A Magyar is! Rendet akarunk. Nem a börtönök és nem a temetők rendjét, hanem az élettel teli iskolák és a megművelt földek rendezettségét. Közös fölemelkedést: az ország és a családok gyarapodását. Olyan hazát, amely közös otthona a Magyarországon élőknek csakúgy, mint az idegenbe szakított magyaroknak.

Olyan hazát kell építenünk, ahol mindenki tudhatja, hogy a határoktól függetlenül a magyar nemzet minden polgárára számít, és a magyar nemzet minden polgára számíthat erre az országra. Mert a lehetőség társa: a felelősség! Ezer évvel ezelőtt sem volt, és most sincs veszve semmi! Tegnap este tízezren harsogtuk itt a Turul szárnyai alatt: „Most rajtunk múlik minden, Isten a tanúnk, lobogjon a zászlónk, szóljon dalunk. Jó reggelt magyarok, gyertek velünk, édes könnyű álmot nem ígérhetünk, és ha egyszer álmainkat elhiszed, megvalósul minden, de abban bízni kell. Ez olyan honfoglalásféle, csak még nem tudjuk, sok itt még a balfácán, de kimossuk a szennyest. Mi vagyunk a Nemzet nagy fiai, meg kell tanulnunk ismét magyarnak lenni!” – fogalmazott Bencsik János polgármester, országgyűlési képviselő.

Az ünnepi köszöntőt követően az országos aranyminősítéssel is bíró Zöld Ág Gyermek Énekegyüttes, majd a Bányász Táncegyüttes a Lakatos Róbert által vezetett révkomáromi Rév Zenekar kíséretében lépett a színpadra. A táncszínházi előadást színes tűzijáték, majd Ferenczi György és a Rackjam szórakoztatta fúziós zenéjével a legkitartóbbak többezres közösségét.

Pénteken színes gyermekprogramokkal, újabb lovasbemutatókkal, magyar és török katonák harci bemutatójával folytatódik az ünnep, melyet este a Muzsikás együttes és Petrás Mária közös fellépése zár majd.