A dokumentumot Medveczky Balázs, a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke és Nagy Zsolt az Erdélyi Magyar Televízió munkáját felügyelő Janovics Jenő Alapítvány elnöke Marosvásárhelyen írta alá szeptember 24-én, csütörtökön. „Célunk, hogy az Erdélyi Magyar Televízió a legnagyobb közép-európai kisebbség meghatározó hírforrásává fejlődjön – hangsúlyozta Szepessy Előd, az Erdélyi Magyar Televízió ügyvezető igazgatója, aki szintén részt vett az ünnepségen. Ebben nyújthat segítséget az a hosszútávra tervezett megállapodás, amellyel az MTV, a legnagyobb hagyományú magyar televízió tapasztalataira is építhetünk.”

Ismeretes, hogy a hazai televíziók közül egyedül az MTV-nek van olyan, naponta kétszer is látható hír- és magazinműsora, a Kárpát Expressz, amely a határon túli magyarságnak szól. Ősztől a műsor a szokásos kora reggeli időpont mellett a déli Híradó után új kiadással jelentkezik az m1 Híróra című adásának keretében. Az Átjáró című magazin márciustól az m2 mellett a nemzeti főadón is látható, a műsor hétfői, a „Kultúra arcai a Kárpát-medencében” alcímet viselő adásai pedig kulturális témákra összpontosítanak. A Kézfogás a határon túli gazdasági kapcsolatokat helyezi fókuszba. Emellett természetesen a magyar nemzeti főadó meghatározó műsorai is kiemelten foglalkoznak a világ magyarságát érintő politikai, kulturális és gazdasági ügyekkel.

„A Magyar Televízió közszolgálati küldetéséből fakad az anyaországon kívüli magyar intézményekkel való kapcsolatok folyamatos bővítése. A kulturális együttműködés nem áll meg az országhatároknál, az Európai Unió nemzetei számára ez természetes – emelte ki Medveczky Balázs. Nemcsak azért fontos számunkra az Erdélyi Magyar Televízió, mert a nevünk közös. Az új intézményt saját gyerekünknek is tekintjük, hiszen születésénél magunk is bábásodtunk.”

A Magyar Televízió évek óta figyelemmel kíséri az Erdélyi Magyar Televízió létrejöttéért tett erőfeszítéseket. Elsőként a támogatók közül a magyar közszolgálati csatorna vezetői nyújtottak segítő kezet 2006 februárjában Marosvásárhelyen a szervezőknek. Felajánlottak például egyórányi, főműsoridőben vetíthető műsoranyagot az új csatornának, térítésmentesen.

A kétoldalú munka feltételei mára értek be, így az intézmények szakemberei együttműködési megállapodást készítettek elő. A szeptember 24-én aláírt szerződés az oktatás, a műsorgyártás és az archívumhasználat területén rögzíti az együttműködés kereteit. A kölcsönösségen alapuló egyezmény egyik fő eleme a műsorok cseréje: amíg az erdélyi partner díjmentesen sugározhatja az MTV határon túli műsorait, addig az anyaországi közvéleményt leginkább érdeklő, a romániai magyarság életével kapcsolatos hírekről az erdélyi tévések adnak át új partnerüknek anyagokat.

A találkozónak a marosvásárhelyi Bernády Ház, a város magyarságának szellemi központja, adott otthont, az ünnepséget követően az MTV alelnöke, Medveczky Balázs találkozott Markó Béla RMDSZ elnökkel, aki a Janovics Jenő Alapítvány egyik megálmodója volt.