Középkori lovagi játékok, mesterségbemutatók, korabeli játszóház és íjászat is várja az érdeklődőket a XII. Tavaszi Várkapu Tárogató programsorozaton, amelyet április 1. és 2. között rendeznek meg Füzér várában.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A kétnapos rendezvényen zenei együttesek, hagyományőrzők és előadóművészek is várják a látogatókat – közölték a szervezők az MTI-vel.
    
Középkori lovagi játékokat tartanak a Sárospataki Lovagok és a Füzéri Várvédők, de lesz ruhapróbáltatás, ingyenes tárlatvezetés, vásárosok és borkóstolás is. A jó hangulatról a Bordó Sárkány Régizene Rend gondoskodik, míg húsvétvasárnap A lány és a sárkány című lemezbemutató koncert szórakoztatja a közönséget. 
    
Füzér vára, a történelmi Zemplén vármegye nevezetessége a közelmúltban újult meg. A források az erődítményt a 13. században említik először, történészek szerint biztos, hogy 1235-ben, II. András halálakor már állt. 1526-ban Perényi Péter koronaőr Szapolyai János koronázása után – ahelyett, hogy szokott helyére, a visegrádi várba vitte volna – Füzérre szállíttatta a Szent Koronát és legalább egy évig ott rejtegette a Füzér község fölött 170 méter magasan, nehezen megközelíthető, meredek hegy tetején épített várban.

(MTI)