A Szent István körút 16. szám alatt 1897-98-ban épült fel a Vígszínház mellett álló, ötemeletes bérház, Wellisch Alfréd tervei alapján. A részletesen megmunkált kovácsoltvas kapu mögött a nagykörút egyik legszebb lépcsőháza rejlik, Lotz Károly freskóival, márvány borította falakkal.

Hirdetés

Az épületben 1899-ben nyitott meg a Club kávéház, mely alapvetően a Vígszínház művészeinek adott otthont, de egy ideig például József Attilával is össze lehetett itt futni. Az államosítás után a kávéház Espresso néven működött tovább. A hatvanas évek végén bezárták és átépítették, aminek következtében az eredeti díszítés jelentős része elveszett. 1969-ban új néven – Víg Matróz étteremként – nyitott újra a hely. A létesítmény 1988-ig működött.

A rendszerváltást követően a helyiségből három kisebbet hoztak létre. A Hegedűs Gyula utcából nyíló az önkormányzat tulajdonában van. Ezt a helyiséget bérelte ki és újította fel a Vígszínház, ebben nyílik meg október 12-én a teátrum negyedik játszóhelye, a Víg Szalon.

Az egykori Club kávéház Hegedűs Gyula utca felőli bejáratán megközelíthető fogadó tere eredeti formáját őrzi. A mennyezet és a falak találkozásánál végigfutó, aranyozott díszítés mind hangulatában, mind struktúrájában az egykori kávéházi miliőt idézi. Az oldalfalakat díszes faburkolat és üvegajtós bútorok dekorálják. A fogadótérből induló íves márvány lépcsőkaron át egy tágas galéria közelíthető meg.

Korábban írtuk