Fotó: shutterstock.com
Slipknot<br>
Hirdetés

A VOLT Fesztivál az elmúlt esztendők mindegyikében Sopronba csábított néhányat a világ élvonalába tartozó formációk és előadók közül, és ez idén sem lesz másként.

A legnagyobb dobás egyértelműen a Slipknot: a metálegyüttes közel negyed évszázados története során 30 millió albumot adott el világszerte, arénákat megtöltő koncertjeikkel pedig a műfaj éllovasai lettek. Mindez kitartó munka eredménye. A banda 1995-ben alakult Iowában, az Egyesült Államok kukoricaföldekkel borított szeglete pedig nem éppen aktív és virágzó zenei életéről volt híres, így Shawn Crahan alapító tagnak már a kezdetekkor kristálytiszta elképzelései voltak a zenéjük feltűnő csomagolását illetően. Így születtek meg a Slipknot védjegyének számító horrorisztikus maszkok, különleges öltözékek, ahogyan azt is precízen megtervezték, melyik tag miként lépjen a színpadra, hogyan mozogjon, milyen hanglejtéssel beszéljen. Az ezernyi apró részlet lehengerlő erejű előadásokká állt össze. Elhivatottságukat érzékelteti az is, hogy amikor 1999-ben Ozzy Os­bourne utazó rendezvényén, az Ozzyfesten felléptek, az akkoriban még ismeretlen zenekar minden alkalommal ebédidőben koncertezett, ám intenzív perfor­mance-aik révén a hálátlan műsorsávból is sikerült kihozniuk a legtöbbet, állomásról államosra új rajongók ezreit gyűjtve be. Ehhez persze az is kellett, hogy a külsőségek ne tengjenek túl a zenei igényesség rovására: dalaikban a death metaltól az elektronikus elemeken keresztül a punkig számtalan szubzsáner egyesül unikális elegyet alkotva. Céltudatosságukat és önbizalmukat mutatja, hogy mielőtt még bármelyik kiadóhoz leszerződhettek volna, 40 ezer dollárt fektettek legelső demóalbumuk felvételébe. A júniusi európai turné egyébként a nyáron érkező új lemezük előfutára, soproni fellépésük pedig valószínűleg az év egyik leglátványosabb és legerőteljesebb hazai rockkoncertje lesz.

Mellettük természetesen nem szabad megfeledkezni Slash visszatéréséről sem. A gitárvirtuóz 1996-ban hagyta ott a Guns N’ Rosest a frontember-énekes Axl Rose-zal való súrlódásai miatt, utána játszott a Velvet Revolverben, illetve olyan legendáknak írt dalokat, mint Ozzy Osbourne, Iggy Pop, Chris Cornell, Lemmy Kilmister vagy Kid Rock. Utóbbi tételekből állt össze első önálló albuma, majd Myles Kennedynek, az Alter Bridge frontemberének személyében állandó énekesre is talált. A Guns N’ Rosesba végül 2016-ban, egy monumentális turné során tért vissza, ám szólókarrierjét továbbra sem hanyagolta: 2015-ös VOLT fesztiválos koncertje után most újra egymagában látogat el a hűség városába. Hozzá hasonló újrázó vendég a Papa Roach is, a 2000-es évek eleji nu metal hullám egyik fő katalizátora, amelynek legismertebb slágere a Last Resort; a zenekar az irányzat lecsengése után is képes volt megőrizni masszív rajongótáborát. Ez a kórusszerűen énekelhető, lendületes és energikus dalok mellett Jacoby Shaddix frontembernek is köszönhető, aki olyan elánnal és szenvedéllyel szántja fel minden alkalommal a színpadot, mintha az élete múlna rajta.

Azonban, ahogyan azt a látogatók már megszokhatták, idén sem csak a rockzenéről szól majd a VOLT Fesztivál. A hiphop műfajából két kiemelkedő formáció is érkezik: a karcosabb, régimódibb megközelítést a latin-amerikai Cypress Hill, az érzelmesebb, romantikus vonalat pedig az ezredforduló utáni évek legnagyobb popslágerei közül is számos tételt jegyző Black Eyed Peas képviseli. Az elektronikus zenei kínálatot Parov Stelar, Martin Solveig és Robin Schulz erősíti. A magyar könnyűzene elitje is jelen lesz: kétórás fesztiválshow-val készül a 15 éve pályán lévő Halott Pénz, a Tankcsapda Sopronban is megünnepli harmincéves fennállását, és a teljesség igénye nélkül a nagyszínpadon koncertezik a Punnany Massif, Rúzsa Magdi és az Irie Maffia is.