Az elmúlt évek tendenciáit figyelembe véve már is szokatlan, hogy művészetoktatás céljára önálló épületet építsenek, de hogy egy iparváros a népművészet, a hagyományok, illetve a nemzeti kultúra mellett kötelezze el magát, teljesen újszerű és tiszteletre méltó. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az épületben helyet kapó feladatokat a városban egy civil szervezet látja el, amely az évek során olyan együttműködést tudott kialakítani a város vezetésével, hogy az jelentős, közös, a városfejlesztés területén mérhető sikereket tudhat magáénak. Kétségtelen, hogy a néptáncegyüttes és a nyári nemzetközi folklórfesztivál alakított a város arculatán, hogy eredmények születtek a kulturális turizmus területén, hogy a városban meghonosodott, és népszerűvé vált a néptánc, a népzene és a népművészet.

Példaértékű Százhalombatta törekvése, és elkötelezettsége a nemzeti kultúra értékeinek megtartására.

A TÁNCHÁZ a márciusban átadott, közel két és fél ezer négyzetméteres Konferencia- és Rendezvényközpont épületegyüttesben kapott otthont.

A Táncház, mintegy ezernégyszáz négyzetméteres épületrészében három hatalmas próbaterem, öltözők, mosoda, jelmeztár, varroda, fogadótér, valamint egy száz négyzetméteres irodarész biztosítja a munkához szükséges feltételeket.

A próbatermek a legkorszerűbb berendezésekkel lettek felszerelve, automata, a mennyezetből leengedhető vetítővászon, projector, központi hangrendszer segíti az oktatást.

A Táncház átadása új lehetőségeket biztosít a város és a térség számára: módszertani és továbbképzési központ, tanfolyami képzőhely, illetve a közoktatást segítő rendhagyó órák, családi napok, kézműves foglalkozások, vasárnap délelőtti gyermekprogramok, táncházak, néprajzi előadások, koncertek helyszíneként szolgálhatja a népművészet ügyét.

A három próbaterem alkalmanként egybefüggő, mintegy ötszáz négyzetméteres rendezvényteremmé nyitható össze, így nagyobb rendezvények befogadására is alkalmas. (Az idei Summerfesten a Ghymes zenekar koncertezett itt.)

Az épület kivételes technikai megoldásainak köszönhetően egy időben több rendezvény, időszaki kiállítás, kulturális esemény befogadására alkalmas. Saját, ingyenes parkoló áll a látogatók rendelkezésére, valamint az épülettel szemben található, wellness szolgáltatásokat is nyújtó szállodában megoldható a vendégek elszállásolása.

Százhalombatta, mint az ország egyik legjelentősebb ipari települése célul tűzte ki maga elé, hogy a jövőben nagy hangsúlyt fektet a turizmus, és azon belül is a kulturális és konferencia-turizmus fejlesztésére. Ennek egyik ékes bizonyítéka, hogy az idei évben átadásra került az önkormányzati beruházással épült, közel két és fél ezer négyzetméteres Konferencia- és Rendezvényközpont, valamint a Táncház. Talán ezért is figyelemre méltó, hogy ezt a célt nem élményfürdővel, nem csúszdával, és kalandparkkal kívánta megvalósítani, hanem egy olyan épülettel, amelyben egy néptáncegyüttes, egy alapfokú, néptánccal foglalkozó művészetoktatási intézmény, és egy nemzetközi folklórfesztivál kapott helyet. A város hite példaértékű, hiszen ezúttal a kultúra, ezen belül a nemzeti kultúra, a népművészet kapott bizalmat a beruházással.

A Táncház bemutatása után szeretnénk pár mondatban városunkat, Százhalombattát bemutatni:

A Budapestről, valamint a Ferihegyi repülőtérről alig pár perc alatt megközelíthető Százhalombatta kiváló hely színvonalas rendezvények befogadására, a szabadidő eltöltésére pedig számos szórakozási lehetőség nyílik a városban. Sportcsarnok, városi- és sportuszoda, ötmedencés strand, szabadtéri sportpályák, lovarda, csónakház működik a településen. Éttermei és halászcsárdái nagyon kedveltek a környéken lakók körében is. Látványosságnak számít a tavasztól őszig látogatható, Közép Európában egyedülálló Régészeti Park a feltárt halomsírjával és a mellette kialakított őskori skanzen rekonstruált rézkori és vaskori házaival, valamint a település őskori nevét viselő „Matrica” (ejtsd: Mátrika = a település római kori neve) Múzeum kiállítása is. Nyaranként megrendezésre kerül a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár, amelyen évről évre öt kontinens, 25 ország közel ezer zenésze, táncosi lép fel.

Kellemes időtöltés lehet egy pihentető séta a vadregényes százhalombattai Duna-part ligetében, vagy a Csónakázó-tó félszigetén. Az utazók kényelmét szálloda és apartman ház szolgálja.

A TÁNCHÁZ avatása 2010. szeptember 24-én 17 órakor lesz Százhalombattán (Szent István tér 12.).