Nenni, a filcmaci hamarosan 100 éves. Valamelyik orosz fogolytáborban készítette egy apuka a II. világháború alatt, bízva abban, hogy lesz lehetősége hazavinni gyermekének. Maci és készítője 1917-ben Magyarországra érkezett. Nenni csak egy abból a több mint 1000 mackóból, melyek mától láthatóak a Duna Plaza Macifesztiválján. Itt mosolyog a látogatókra Misa, az 1980-as moszkvai olimpia kabalafigurája, vagy épp ijesztget Grima, a világ talán legrémisztőbb külsejű bocsa. Nem beszélve Bloo-ról, aki több mint 100 éves, és a Latabár család egyik kedvencéről, a rókapofájú Missyről, vagy a szintén antik korú Jarmiláról, aki évtizedekkel előtt talán még tudott brummogni is, azonban mára csak fura zajokat ad ki magából. A mackók legnagyobbika egy 5 méteres példány, amit Alberto Falcone világhírű léggömbművész készített a Macifesztivál megnyitójára, és egészen az esemény végéig, május 31-ig megtekinthető.

A Duna Plazában bemutatott játékok nagy része a rákóczifalvi Macimúzeum darabjaiból és Méhész Ottóné gyűjteményéből áll. További 200 maci csak arra vár, hogy a gyerekek megsimogassák őket, ezen kívül mackós játékok, kvízek, Dörmi-játszóház, papírmasé medvék nyújtanak kikapcsolódást a családoknak. A rengeteg ingyenes program hétvégente kibővül kézműves-foglalkozásokkal, koncertekkel, bábelőadásokkal.

A rendezvény ideje alatt „Hozd be a macidat!” néven jótékonysági gyűjtés zajlik. A szervezők arra kérik a látogatókat, hogy a megunt, de jó állapotban lévő plüssmackóikat hozzák be a Duna Plazába. Az akció során összegyűlt játékokat a Bethesda Gyermekkórháznak és más gyermekjóléti intézményeknek juttatják el.

Aki magával hozza kedvencét, részt vehet a Duna Plaza és a Danubius Rádió közös, mától május 17-ig tartó, „Lássuk a medvéd!” játékán. Lényege, hogy a maciról és gazdájáról fotót készítenek a szervezők, a képekből a rádió weboldalán szavazást tartanak. A három legnépszerűbb maci tulajdonosát a hónap végén egy Budapest feletti sétarepüléssel jutalmazzák.

A bevásárlóközpont egész területén különböző mackók, pandák, jegesmedvék, grizzlyk mérethű mancslenyomatai sorakoznak. A játék közben mindent megtudhatnak a látogatók arról, hogy mit esznek, hol és hogyan élnek a medvék.

A Mackóvágta asztalon a játékmedvék gyorsaságát lehet tesztelni, mégpedig úgy, hogy alulról egy mágnessel kell a rajttól a célig elmozgatni őket.

A macikiállításon belül egy külön tárlat is helyet kap: a legnépszerűbb magyar bábfilmek főhőseit is megcsodálhatják a látogatók, a TV maci mellett többek között Mirr-Murrt, a kandúrt, Misi mókust és barátait.

– A Duna Plaza a 2009-es esztendőt „A játék évének” nyilvánította: könnyed, de értékes programokon keresztül szeretnénk hangsúlyozni a családi értékek fontosságát – nyilatkozta Dankowsky György, a Duna Plaza igazgatója. – A Macifesztivál remekül illeszkedik korábbi eseményeink sorába. Hisszük, plázánk nem egyszerűen a vásárlások helyszíne, de közösségi térként is működik, ahol kellemes környezetben tölthetik el a családok szabadidejüket. Ezért azon dolgozunk, hogy időről időre olyan különleges látnivalókkal szolgáljunk, ami miatt érdemes ellátogatni hozzánk. Néhány héttel ezelőtt például 800 négyzetméternyi friss zöld gyep leterítésével piknikezésre kijelölt övezetté, hangulatos parkká alakítottuk a Duna Plaza földszintjét. A Macifesztivál idején, azaz május végéig pedig a „házban” minden a macikról szól majd. Érdemes lesz az üzletek kirakatait is alaposabban szemügyre venni, mert ott is feltűnnek majd a játékmedvék.

További információk:

www.dunaplaza.hu

www.indavideo.hu/video/Maci-casting