A bolgár régészek által az utóbbi tíz évben feltárt egyedülálló leletegyüttes először lépi át Bulgária határait, hogy a Kanizsai Kulturális Központ Képzőművészetek Házában, a Magyar Plakát Házban tárják a közönség elé március 19-től másfél hónapon át.

Európában, valamint a Közel-Keleten csupán egyetlen feltárás vetekszik a különösen finoman kidolgozott és „in situ” módon, a világon egyedülállóan szinte érintetlenül fennmaradt trák kincsekkel, méghozzá az ősi Trója kincsei. Az ásatásvezető bolgár régészek véleménye szerint az aranytárgyak nagy száma, illetve a hozzáértő megmunkálás akár meg is kérdőjelezheti Trója elsőbbségét, amelyet az aranyművesség legnagyobb ősi centrumaként ismernek.

Az ősi trák civilizáció bölcsőjének Közép-Bulgáriát tekintik, amelynek kiterjedése a Kaukázustól Délnyugat-Európáig tartott a Kr. e. 4. évezredtől a Kr. u. 3. századig. A trákok a görög és a római civilizáció határán gyakori háborúkat vívtak a fejlettebb szomszédokkal, míg végül időszámításunk kezdete táján eltűntek a térképről.

Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Kazanlak melletti térség pedig jelentős uralkodók temetkezési helyszínéül szolgált, és a halomsírokban gazdag területet a Trák Királyok Völgyének nevezték el a kutatók.

A félszáz tételből álló tárlat III. Szevt (Seuthus) király monumentális sírjának szarkofág kamrájából előkerült régészeti értékeket mutatja be.

A Xenophón görög történetíró elbeszéléseiben is megörökített trák uralkodó monumentális halomsírját Shipka közelében tárták fel, egy olyan halotti maszkra is bukkanva, amelynek stíluselemei figyelemreméltóan emlékeztetnek a Trójában megtalált Agamemnon-maszkhoz. A tárlaton e darab mellett látható lesz az uralkodó bronzból öntött fejszobra, arany koronája, díszes fegyverei, illetve a nemesfém- és cserépedények, amforák, továbbá aprólékosan megmunkált mellvértek is.

– Hogy hazánkban éppen Nagykanizsán láthatóak először e műkincsek, az a Nagykanizsa testvérvárosával, Kazanlakkal ápolt negyvenéves kulturális kapcsolatnak köszönhető – fejtette ki a múzeum igazgatója, Kőfalvi Csilla régész-muzeológus.

Magyarországon 1978-ban, a Szépművészeti Múzeumban ugyan volt már egy trák kiállítás, de ekkor még nem jelenhettek meg az elmúlt évtizedben előkerült egyedülálló leletek.

A rendezvény jelentősége muzeológiai szempontból is egyedülálló, hiszen a debreceni MODEM kiállításai után talán ez az első olyan kiemelkedő jelentőségű vidéki kiállítás, melynek költségvetése párhuzamba állítható a fővárosi megakiállításokkal.

A nagykanizsai közgyűlés 22 millió forinttal támogatja a műkincsek bemutatását, miközben a kulturális és a pénzügyi tárca előzetesen 700 millió forintos garanciát vállalt az értékekre. Ez lesz az egyedüli állami biztosítékkal megvalósuló tárlat 2010-ben Magyarországon.

Villányi Viktória