Világszerte közel 25 ezer gyermekéletet követelnek napi szinten az olyan – döntően megelőzhető – halálokok, mint az éhínség, az alultápláltság, az AIDS, a malária és egyéb járványok, az egészségügyi ellátás hiánya, az ivóvízhez való hozzáférés problémái, a túlnépesedés és a családtervezés elégtelensége, valamint a fegyveres konfliktusok. Uganda és több térségbeli társa ugyan elindult a felzárkózás és a fejlesztés útján, de a gyermekek túlélése és biztonsága szempontjából szükséges volna a fejlett országok támogatására, az ENSZ Millenniumi Célrendszerének következetes végrehajtására. A 2000-ben 2015-ig megfogalmazott célok végrehajtásához már csak 5 esztendeje maradt a világnak.

Al Ghaoui Hesna, Frida Balázs, Werner Hoffmann, Schumiczky Lilla és Szilasi Ildikó Ugandában készült képei, valamint a MEDIP-fotópályázat (Szegénység: Esély a kilábalásra) díjnyertes fotói (Mikó Márton, Radó Orsolya és Rendes Nikolett) megtekinthetők 2010. február 18. – március 14. között (szerdától vasárnapig, 11h-tól 18h-ig) a Millenáris Teátrum Piros-Fekete Galériájában (II. Budapest, Kis Rókus u. 16–20.).

A tárlat nem pusztán a szörnyűségekre koncentrál, bár kétségtelenül reális képet igyekszik rajzolni a szegénységben tengődő Uganda mindennapjairól – elsősorban a gyermekek szemszögéből. Láthatják a Néma bölcsők (2009) című dokumentumfilm néhány gyönyörű és megrázó képkockáját, többek között Catherine-ről, a tizenéves korában elhurcolt lányról, aki több, mint egy évtizedig volt a gerillák fogságában, s menekülése közben, a dzsungelban hozta világra a lázadó vezértől erőszakkal nemzett gyermekét. Ugyanakkor megmutatkoznak az ugandai gyermekek kihívásokkal teletűzdelt, keserves mindennapjai és felemelő pillanatképei: az orvosi rendelők előtt oltásra vagy ellátásra várakozó anyák és gyermekeik, a döngölt padlójú osztálytermekben mezítláb, elnyűtt egyenruháikban igyekvő tanulók, a nyomornegyedekben önfeledten játszó vagy az ásott kutaknál ivóvízért sorbanálló csemeték.

A kiállítás a Millenniumi Célok szempontrendszere szerint mutatja be a gyermekek számára küzdelmes ugandai hétköznapokat, a képaláírások értelmezik és rengeteg háttérinformációt szolgáltatnak a globális problémák helyi szintű lecsapódásáról.

A kollekció megmutatkozási lehetőséget kínál a 2009-ben meghirdetett „Szegénység: Esély a kilábalásra” című fotópályázat legjobb, díjnyertes képei számára is. Így láthatják Mikó Márton az indiai Radzsasztán államban, Rendes Nikolett Ghánában, Radó Orsolya Kenyában exponált fotográfiáit.